Peygamberimizin Deprem İçin Tavsiye Ettiği Dua

Peygamberimizin Deprem İçin Tavsiye Ettiği Dua

Balıkesir Müftüsü Turgut Açari Peygamber Efendimizin deprem ve afetler için tavsiye ettiği duayı açıkladı.

Balıkesir Müftüsü Turgut Açari, deprem ve diğer afetlerin dinimizdeki yeri ile ilgili İHA'ya özel açıklamalarda bulundu.

Müftü Açari, "Deprem, hortum, kasırga, yangın, kuraklık gibi bir takım hadiseler doğal afettir. Kuran'da bu tip afetlere musibet tabiri kullanılıyor. İnsan nasıl ki nefes alıp veriyorsa, toprak da zaman zaman nefes alıp vermek zorundadır. Büyük depremler genelde okyanuslarda meydana geldiği için biz bunu hissetmiyoruz. Karada olduğu zaman ise yıkıcı olabiliyor. Depremlerin ve tüm felaketlerin bir ilahi boyutu var, bir de insani boyutu var" dedi.

Müftü Turgut Açari, Peygamber Efendimizin deprem ve tabii afetler için tavsiye ettiği bir duaolduğunu söyledi.

Açari, "Deprem teknolojik olarak önceden bilinemiyor. Bazı insanların çıkıp, 'Ben anladım', 'Farkettim', 'Biliyordum' şeklinde konuştuklarını görüyoruz, bu doğru değil. 1999 depremde bunları diyenler hepsi evlerinde yattı. Bazen şova dönüştürüyorlar. Sevgili Peygamberimizin deprem dahil her felaketten önce söylememizi tavsiye ettiği bir dua var. 'Allah'ım, önümden, arkamdan, sağımdan, solumdan, gökten ve yerden gelecek bütün felaketlerden beni koru' diye dua edebiliriz. Her duanın 2 yönü vardır. Birisi sözlü yönü, diğeri fiili dua dediğimiz, yapmamız gereken şeylerdir. Deprem anında, depremden önce alınacak tedbirler gibi bu konuda yapılması gerekeni yapmaktır. Yüce Rabbim, bize emir ile hatırlatıyor. 'Tedbirinizi alınız' diyor. Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor: 'Tedbir kadar akıllı bir davranış yoktur. Gece olunca yemek ve su kaplarınızın üstüne kapatın. Uyumadan ateşi söndürün, ateşi yanık bırakmayın'. Peygamber Efendimiz Tebük seferinde bir gece fırtına çıkacağını vahiy yolu ile öğrenmiş ve herkes fırtınaya göre hazırlığını yapsın diye uyarmış. Sözünü dinlemeyen 2 kişi ölümden dönmüş. Depremde bana bir şey olmaz gibi bir anlayış yok. Dua ile Allah'a sığınacağız, korumasını isteyeceğiz. Ancak tedbir almadan olmaz, tedbir almak da Allah'ın emri. Bu iki unsuru birlikte yapmamız lazım. Cenabı Allah her şeyi sebep ve sonuçla birbirine bağlamıştır. Dua etmek iyidir, tedbirli olmak daha iyidir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.