Pilotların yüzde 80'i uyukluyor

Pilotların yüzde 80'i uyukluyor

Avrupa Birliği tarafından yapılan bir araştırma, pilotların yüzde 80'inin uçuş sırasında uyukladığını ortaya çıkardı. İyi haber ise şimdiye kadar bir kazanın yaşanmamış olması.

Avrupa Birliği tarafından yapılan bir araştırma, pilotların yüzde 80'inin uçuş sırasında uyukladığını ortaya çıkardı. İyi haber ise şimdiye kadar pilotların yorgunluğu nedeniyle meydana geldiği kanıtlanmış bir kazanın yaşanmamış olması.

Bulgaristan'da Bağımsız Sendikalar Birliği (KNSB), AB'nin 2008 yılında yaptığı ve çeşitli ülkelerden 1488 pilotun katıldığı bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırma sonuçlarına göre pilotların yüzde 80'i uçuş sırasında uyukluyor.

Araştırmaya katılan pilotların yüzde 71'i de uçuş sırasında ender de olsa "uyuyakaldığını" itiraf etti.

KNSB yetkilileri, pilotların çalışma yoğunluğundan kaynaklanan sorunlarına rağmen AB'nin gerekli mevzuat değişikliğini yapmak için hiçbir gayret göstermediğini ileri sürdü.

Pilotların yorgunluğu nedeniyle meydana geldiği kanıtlanmış bir kazanın yaşanmadığını belirten sendika yetkilileri, "Ancak bu, kaza olmayacak anlamına gelmez. AB'de bu konudaki mevzuat değişiklikleri en az 3 yıldır taslak halinde sümen altında bekletiliyor" diye konuştu.

Bu arada Bulgaristan Ulaştırma Sendikaları Birliği (STSB) Başkanı Ekaterina Yordanova, Sofya'da düzenlediği basın toplantısında, ilgili yasanın bir an önce değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Yordanova, yasa değişikliğinde uçak mürettebatının gece sefer süresinin 10 saate indirilmesi, pilotların gündüz sefer süresinin de 13 saatten fazla olmamasının öngörüldüğünü bildirdi.

Yordanova, yolcuların güvenliğiyle ilgili olan en önemli faktörler arasında "pilotların sabahın erken saatlerinde sefer yapmaları", "dinlenme süresinin azaltılması, yedek uçuş yapılması" ve "bölgesel saat farklarının" yer aldığını açıkladı.

Zaman

Etiketler :