Piyanist Szpilman Nazi ajanı mıydı?

Piyanist Szpilman Nazi ajanı mıydı?

Ünlü piyanist Szpilman'ın ajan olduğu iddia edildi.

Oscar ödüllü Piyanist filminde ünlü oyuncu Adrian Brody tarafından canlandırılan Wladyslaw Szpilman isimli Yahudi piyanistin aslında Nazi ajanı olduğu iddia edildi. Polonya tarihinin en ünlü ses sanatçılarından biri olan Wiera Gran'ın hatıralarını kaleme alan ünlü gazeteci AgataTuszynska kitabında, Szpilman'in gestapoya yardım ederek bazı Yahudilerin öldürülmesinde etkili olduğunu yazdı. Wlodsylaw Szpilman İkinci Dünya Savaşı sırasında gerçekleştirilen Yahudi katliamının sembol isimlerinden biriydi.

Wladyslaw Szpilman'ın hayatı 2002 yılında Roman Polanski tarafından sinemaya aktarılmış ve filmde Szpilman'ınn ikinci dünya savaşı sırasında çektiği sıkıntılar anlatılmıştı. Filmde Szpilman'ın ölümden kurtulmasında müzik sever bir Nazi komutanının etkili olduğu gösteriliyordu. Ancak Wiera Gran'a göre bu durum sadece filimden ibaret. Gerçekte ise Szpilman'ın hayatta kalmasının asıl nedeni Nazi güçleriyle işbirliği yapmış olması. Wiera Gran, ünlü piyanistin o dönemde kendisini de öldürmeye çalıştığını iddia etti.

Kitabın yayınlanmasından sonra harekete geçen Wladyslaw Szpilman'ın oğlu Andrej Szpilman'ın kitabın toplatılması için mahkemeye başvurduğu öğrenildi. Ünlü piyanistin Wiera Gran tarafından ortaya atılan iddialara karşı çıktığı ve babasının Nazi ajanı olmasının söz konusu olmadığını savunduğu belirtildi


Etiketler :