Piyasalarda ikinci bir kıyamet gelecek?

Piyasalarda ikinci bir kıyamet gelecek?

Küresel krizin hızla yayılıp derinleşmesinin ana sebebi olarak gösterilen türev piyasalarda yeni bir tehlike çanı daha çalmaya başladı.

İlk uyarı ise yatırım gurusu olarak bilinen ve piyasalar üzerindeki spekülatif etkileriyle de tanınan Mark Mobius'dan geldi:
"Türev piyasalar yaşadığımızın aynısına benzer ikinci bir kıyameti getirecek".

Özellikle gelişmekte olan piyasalardaki yüklü yatırımları ile tanınan Templeton Fonu'nun kurucusu olan Mobius'a göre;

“Türev piyasaların büyüklüğünün 600 trilyon dolar ile dünya GSYİH'sının 10 katına ulaşması tam bir felaket işareti. “

Mobius, CNBC kanalına verdiği röportajda türev piyasaların dünya ülkelerinin liderlerince kontrol altına alınmamaları halinde “yeni bir felakete yol açabilecekleri” uyarısında bulundu. Mobius, şirketlerin çoğunun türev piyasalarla olan bağlantılarından haberleri olmadığını, bu nedenle pek çok iflasın geldiğini vurguladı. Mobius gelecek hafta ABD'nin Pittsburgh eyaletinde toplanacak olan G20 zirvesinde bir araya gelecek olan küresel liderlerin tamamen türev piyasalar konusunda odaklanması gerektiğini iddia etti.

“Dünya çapında merkez bankalarının faizlerini düşük tutmaya devam ettikçe de başka varlık balonlarının şişeceğini söyleyen” Mobius “emtia ve hisse senetlerinin şişmeye başladığını” da belirtti.

Mortgage kredilerindeki batıklar aslında türev piyasalar bu kadar gelişmiş ve birbiri içine geçmiş olmasaydı küresel ekonomiyi batağa sürükleyecek kadar tehlikeli olmayacaktı. Mortgage kredilerine bağlanan yatırım araçlarının bir kaç kez paketlenip yeni ürünler şeklinde risk iştahının oldukça açık olduğu bir dönemde piyasaya sürülmesi küresel krizin pimini çekti.

Böylece zarar sadece ödenmeyen mortgage kredisi ile sınırlı kalmadı, bir kaç kere katlandı ve büyüdü. Bu tahvillere yatırım yapan şirketler ve bankalar da ciddi zararlara sürüklendi.

versohaber

Etiketler :