PKK Çocuklarını iade ediyor

PKK Çocuklarını iade ediyor

Diyarbakır'da çocukları dağa kaçırılan annelerin eylemi sonuç verdi, terör örgütü yoğun baskı karşısında harekete geçmek zorunda kaldı ve 16 yaşından küçük çocukların geri gönderileceğini açıkladı.

İsviçre merkezli Cenevre Çağrısı adlı sivil toplum kuruluşundan bir heyet, 2014 Haziran ayı başlarında 16 yaşından küçük çocukların PKK tarafından dağa kaçırıldığının ortaya çıkmasından sonra harekete geçti. 5 Ekim 2013'te Cenevre Çağrısı Uyarınca Çocukların Silahlı Çatışmaların Etkilerinden Korunmasına Dair Taahhütname'yi PKK adına imzalayan örgütün silahlı kanadı HPG'den taahhütnamenin uygulanması istendi. İmzalanan taahhütname, 16 yaşından çocukların silahlı mücadelede kullanılmamamasını öngörüyor.

TAAHHÜTNAMEYE UYUM ŞARTI

Cenevre Çağrısı, 18 Haziran Çarşamba günü web sitesinden yaptığı açıklamada HPG ile yapılan görüşmede, HPG'nin Taahhütname'ye bağlı olduğunu ve Cenevre Çağrısı ile işbirliğini sürdürmek istediklerini belirtti. İsviçre merkezli örgüt HPG'nin araştırmaların ardından 16 yaşının altındaki çocukların varlığı tespit edilirse bunların geri göndereceğini, 16-18 yaş arasındaki çocukların ise aileleri ile görüşmelerini sağlayacaklarını ve istedikleri takdirde bu çocukları geri gönderme taahhüdünde bulunduğunu belirtti. Dün sabah ajanslar PKK yöneticilerinin, dağa çıkan 16 yaşından küçük çocukların geri gönderileceğini açıkladığını duyurdu.

BARIŞ SÜRECİNDE KARARLIYIZ

Barış sürecine rağmen çocukların kaçırılmasının ardından Lice'de yaşanan olaylarla beraber ülkede siyasi gerilim tırmanmıştı. Kandil ve İmralı arasındaki söz ve iktidar düellosu Abdullah Öcalan'ın 'acil' koduyla HDP yetkililerini İmralı'ya çağırması ile son buldu. HPG ise İsviçre merkezli kuruluşa yaptığı açıklamada 'Biz barış süreci için kararlıyız' dedi. Yeni Şafak'a açıklamada bulunan Cenevre Çağrısı isimli sivil toplum örgütü HPG'nin taahhütnameye bağlılık durumunu gözlemlediklerini, Türkiye'deki son gelişmeleri yakından takip ettiklerini, bu minvalde çocukları kaçırılan aileler ve örgütle temasta olduklarını belirtti.

Belediyeye yürüdüler

Çocukları terör örgütünce kaçırılan anneler, oturma eylemini sürdürdükleri Dağkapı Meydanı'ndan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne kadar yürüdü. Oturma eylemlerine Dağkapı Meydanı'nda devam eden anneler Kürtçe ve Türkçe 'Çocuklarımızı istiyoruz' sloganları atarak, Elazığ Caddesi'nden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önüne geldi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.