PKK Neden Hakkari'yi Hedef Alıyor?

PKK Neden Hakkari'yi Hedef Alıyor?

Eski Özel Kuvvetler Alay Komutanı Mithat Işık, PKK'nın asıl amacının Hakkari'deki bölgeyle Kandil ve Hakurk arasında irtibat sağlamak olduğunu belirtti.

Son dönemde artan terör saldırılarının daha çok Hakkari il sınırları içinde yoğunlaştı.

PKK, Irak sınırından sızarak Hakkari'nin Şemdinli ve Çukurca bölgelerinde birçok saldırı düzenledi.

1995-1998 yılları arasında Özel Kuvvetler'de alay komutanlığı yapan ve Irak'ın kuzeyinde çok sayıda operasyona katılan Mithat Işık, saldırılarda bu bölgenen neden sıklıkla seçildiğini NTV canlı yayınında değerlendirdi

Işık şunları söyledi: "Hakkari İran, Türkiye, Irak sınırında bulunuyor. Hakkari örgütün ana kampının bulunduğu yer olan Kandil Dağı'na Hakurk, Zap gibi kamplara en yakın bölge. Kandil Dağı'ndan eylem için hareket eden gruplar, bir-bir buçuk ay önce Hakurk'a geliyorlar. Burada dinleniyorlar. Türkiye sınırına yakın teröristlerle buluşup istihbarat doğrultusunda eylem yapacakları bölgeye hareket ediyorlar. Eylem grupları Kandil'den yaklaşık 200 kilometre mesafe kat ediyorlar. Seçtikleri hedefe intikalleri 20-25 kişilik gruplarla oluyor, Hakurk'a yerleşiyorlar. Bundan sonra da sınıra intikal ediyorlar, eylem yapıyorlar. Son günlerde eylemlerini bu bölgede yoğunlaştırdı. Esas amaç Hakkari'deki bölgeyle Kandil ve Hakurk arasında irtibat sağlamak. Bu bölgede özerk yer hedefini gerçekleştirmeyi düşünüyor.

SAVUNMADA KALDIĞIMIZ SÜRECE...

Burada bizim handikapımız hareketsiz kalma durumu. Teröristleri beklemek zordur. Birliklerimizin konsept değiştirerek hareketli alan savunmasına geçmesi gerekir. Sabit bir karakolu korumakla görevlendirdiğiniz tim devamlı o tepede bulunmayacak. Tepelerin 200-300 metre ötesine çekilmek suretiyle örgütü yanıltmak gerekir. Örgüt bizim hareketsiz olduğumuzu bildiği için keşif yapıyor ve ilk ateşi daima onlar atıyor.

Biz intikal halinde olup, Irak sınırına yakın yerde hareketli olsak, belki onları pusuya düşüreceğiz. Devamlı savunmada kaldığımız sürece, mevzide beklediğimiz sürece daha güçlü gruplarla geleceklerdir. Bunu önlemek için bizim de hareket halinde olmamız lazım.

İNSANA DAYALI İSTİHBARAT GEREKLİ

Türkiye'nin kangrenleşmiş yarası istihbarat. Bunu hava fotoğraflarıyla, İHA'larla sağlayabilirsiniz. Ama burada insana dayalı bir istihbarat gerekli, karşınızda insan var. Burada insan istihbaratına ihtiyaç var. Onlarca yıldır Irak'ta olmamıza rağmen insani istihbarat oluşturamadık. NATO tipi komutanlarla bu mücadeleyi yapamazsınız. PKK da profesyonel değil. Ama bizim istihbaratı sorgulamamız lazım. İstihbarat veriliyor da gereği yerine getirilmiyorsa biz de bunu öğrenelim.

ZAP'IN DOĞUSUNU HEDEFLİYORLAR

Kara harekatı olursa hiçbir şeyle karşılaşmayabilirsiniz. Örgütün esas hedefi Dağlıca-Aktütün-Gediktepe bölgesidir. Burası Zap'ın doğusu. Türkiye 1997 yılında Zap'ın batısında bir güvenlikli bölge oluşturdu, o bölgeden gelemiyorlar. Örgütü Kandil'den çıktıktan sonra Hakurk'ta karşılamadığımız sürece bu bölgede eylemler sürecektir."



Kaynak:Vatan

Etiketler :