'PKK şanslı bir örgüt'

'PKK şanslı bir örgüt'

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Star Televizyonunda Uğur Dündar’ın sorularını cevaplayarak önemli açıklamalarda bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri olarak çatışmaların ardından “teröristler öldürüldü" şeklinde değil, “etkisiz hale getirildi" şeklinde söylem kullandıklarına dikkati çeken Orgeneral Başbuğ, “Çünkü terörle mücadeleye insan odaklı bakıyoruz" dedi.

PKK’nın 1984 yılında başlayan ilk eyleminin ardından 26 yıllık süreçte TSK’nın terör örgütüne karşı yürüttüğü mücadelede başarısız olduğu yönündeki iddialara cevap veren Orgeneral Başbuğ, “Bir terörle mücadele var, bir de bölücü terör örgütüyle mücadele var. Bu ikisini aslında birbirinden tam ayıramazsınız, bağlantılı ama farklı şeyler. Terörle mücadele güvenlik boyutu var, sosyo- kültürel boyutlar var, psikolojik harekat var, uluslararası boyut var. Bölücü terör örgütüyle mücadeleyi rakamsal ve istatistiği değerlendirmelerle yapmak pek doğru değil ama bazen de rakamlara ve istatistiği bilgilere de ihtiyacımız var. 26 yıllık süreçte neredeyse 40 bine yakın terörist etkisiz hale getirildi.

TERÖRLE MÜCADELEYE İNSAN ODAKLI BAKIYORUZ

Öldürüldü demiyoruz, etkisiz hale getirildi diyoruz. Çünkü terörle mücadeleye insan odaklı bakıyoruz. 26 yıllık süreçte matematiksel olarak PKK terör örgütü 5 kez bitirilmiş. Bu bir tespittir. O zaman sorun nerede? Niçin günümüze kadar devam ediyor?

PKK ŞANSLI BİR ÖRGÜT

“PKK aslında şanslı bir örgüt. Tam çökme noktasına, çözülme noktasına geliyor ama malesef konjektürel durumlar hep lehine cereyan ediyor. Bir diğer önemli tespit ise, ne zaman terör eylemleri azaldı veya hiç olmadı, biz bunu yanlış algıladık. Sanki terör örgütü bitti dağıldı. Aslında dağ kadrosu duruyordu ama eylem sayıları düşmüştü. Örnek 1999’dan 2004 yılına kadar eylem yok ancak örgüt bitmedi. Örgütün dağ kadrosu yine duruyordu. Burada bir algılama yanlışlığımız oldu. Biraz daha doğru algılasaydık o dönemde daha sağlıklı tedbirler alabilirdik” dedi.

 

Etiketler :