PKK'dan yeni anayasa önerisi!

PKK'dan yeni anayasa önerisi!

Terör örgütü PKK bir yandan silahlı eylemlerine devam ederken, yeni anayasa için öneriler sunmayı da ihmal etmiyor.

PKK yeni anayasaya ilişkin öneri paketinde Kürt kimliğinin anayasal güvenceye alınmasını, Avrupa Yerel Yönetimler Şartı'nın kabul edilmesini ve Kürtçe eğitimin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Pakette cumhuriyete, Türkçenin resmi dil olmasına, bayrak ve başkente itiraz edilmedi.
 
SİLAHLA "BARIŞ" ÖNERİLERİ
 
Terör örgütü PKK silah mı bırakacak? Barzani ve ABD'nin kıskacında olduğu ileri sürülen örgütten kafa karıştıran açıklamalar geliyor. Yaz boyu silahlı eylemlerini sürdüreceğini açıklayan Cemil Bayık bir gün sonra "barış" mesajları verdi. Kürt ve terör sorunu üzerine analizleriyle tanınan Radikal yazarı Cevdet Aşkın, köşesinde son gelişmeleri yazdı.
 
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dün Silvan’da GAP çerçevesinde Silvan Barajı, Ambar Barajı ve Silvan Sulama Tüneli’nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada “Kürt meselesini biz tarif ettik. Var olduğunu, çözülmesi gerektiğini ve çözmeye talip olduğumuzu söyledik. Burada devletin bakanları bu kürsüde Kürtçe hitap edebiliyorsa bu bizim Kürt meselesine bakış açımızı, sorunu çözme konusundaki irademizi göstermektedir” dedi.
 
ABD
 
ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türkiye’ye PKK ile mücadelesinde destek vermeye devam ettiklerini söyledi. DHA’nın haberine göre Ricciardone dün İstanbul’da yaptığı konuşmada “Türkiye terörle mücadele ederken demokrasi ve hukukun üstünlüğünü yerine getirmeye çalışıyor” dedi.
 
KUZEY IRAK
 
Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani resmi ziyarette bulunmak üzere birkaç gün içinde Türkiye’ye gelecek. DHA’nın dünkü haberine göre Türkiye’nin resmi daveti üzerine gerçekleşecek ziyarette Barzani’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi bekleniyor.
 
PKK
 
PKK, önceki gece Tunceli’de Zel Dağı eteğinde konuşlanan askeri birimlere ve Şırnak’ta özel harekât polislerine ait zırhlı araca saldırı düzenledi.
PKK yöneticilerinden Cemil Bayık, Iraklı Kürtlerin bağımsızlık ilan etmesine peşinen karşı olmadıklarını ancak Kürtlerin gücünü kendi toplumunun ve bölge ülkelerinin demokratikleştirilmesi temelinde kullanmaları halinde daha büyük kazanacaklarını ileri sürdü. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre Bayık, devlet kurma paradigmalarının olmadığını söyleyerek hedeflerinin demokratik toplum olarak ulusal varlığın güvenceye alınması olduğunu ifade etti.
Bayık aynı ajansa önceki gün yaptığı açıklamada da yaz boyu direniş içinde olacaklarını ifade etti.
KCK Hukuk Komitesi anayasa önerilerini açıkladı. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre geniş kapsamlı öneriler arasında Kürt kimliğinin anayasal güvenceye alınması, Avrupa Yerel Yönetimler Şartı’nın kabul edilerek buna uygun düzenlemeler yapılması ve Kürtçe eğitimin önündeki engellerin kaldırılması da yer aldı. Türkçenin resmi dil olmasına, bayrağın mevcut haline ve başkentin Ankara olmasına karşı çıkılmazken kamusal alanda Kürtçenin de resmi dil olarak kabul edilmesi istendi.
 
GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR
 
Ricciardone’nin sözleri, ABD’nin, Ankara’nın PKK ile mücadelesinin demokrasi sınırları içinde kalmasına verdiği önemi gösteriyor.
Mesud Barzani’nin Ankara ziyaretinden yaklaşık iki hafta sonra gerçekleşecek olan Neçirvan Barzani’nin ziyareti, Ankara’nın Erbil üzerinde PKK aleyhine baskıyı arttırmaya çalıştığına işaret ediyor.
Bayık’ın sözlerinden Kandil’in Erbil’in bağımsızlık ilanından yana olmadığı belli oluyor. Bayık, bu tavrı örgütün demokratik özerklik paradigması çerçevesine oturturmaya çalışsa da -Iraklı Kürtlerin mevcut durumunun Türkiye, Suriye ve iran’daki Kürtlerden farklı olduğu gerçeği göz önüne alındığında- böyle bir bağımsızlık ilanı asıl olarak PKK’nın Kuzey Irak’tan çıkmasını getireceğinden Kandil’in aleyhinedir.
Yeni anayasanın yazımına başlandığı günde PKK tarafından yapılan öneriler, örgütün silahlara veda etmesinin çerçevesini de çiziyor. Demokratik özerkliğin Avrupa Yerel Yönetimler Şartı ile gerçekleşebileceğini düşünen örgütün, cumhuriyet, bayrak ve resmi dil gibi hassas noktalara dikkatli yaklaştığı fark ediliyor. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.