PKK'nın Gizli Kasasına Kalkan

PKK'nın Gizli Kasasına Kalkan

Paris, PKK'nın Avrupa'daki "gizli kasası" olanak bilinen Nedim Seven'in iadesiyle ilgili yaptığı başvuruyu kabul etmedi.

Paris İstinaf Mahkemesi, PKK'nın Avrupa'daki "gizli kasası" olanak bilinen Nedim Seven'in iadesiyle ilgili yaptığı başvuruyu kabul etmedi.

Mahkeme, bununla birlikte, Fransa'da işlediği suçlarla ilgili devam eden davalar yüzünden Seven'in tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı. Türkiye'den mahkemeye ulaşan ek bilgileri değerlendiren mahkeme, başvuru ile ilgili olarak 3 Aralık 2009'da bir duruşma düzenlemişti.

Seven ve diğer 7 teröristin Fransa'da işlediği suçlarla ilgili duruşmalarının ise ileri bir tarihte başlaması bekleniyor.

Fransa'da daha önce hakkında terör örgütüne mali destek sağlamak suçundan dava açılan ve adli denetim altında tutulmak kaydıyla serbest bırakılan Seven, İtalya'ya kaçmış, geçen yıl yakalanarak Fransa'ya iade edilmişti.

Seven, Roma'dan Ermenistan'a gitme hazırlığı içindeyken havaalanında sahte pasaportla yakalanmıştı. Aralarında Rıza Altun ve Nedim Seven gibi terör örgütünün Avrupa'daki elebaşılarının da bulunduğu 8 kişinin, 23 Şubat 2007 tarihinde Paris'te çıkarıldıkları istinaf mahkemesi tarafından tutuksuz yargılanmaları kararlaştırılmıştı.

Paris'te 5 Şubat 2007 tarihinde düzenlenen operasyonlar çerçevesinde terör örgütünün kullandığı bir "kültür merkezine" baskın düzenlenmiş, çeşitli evraka ve bilgisayarlara el konmuştu.

Baskının, terör örgütüne maddi destek sağlayan ve örgütün Avrupa'daki üst düzey sorumluları olduğu tahmin edilen kişilere karşı Paris'in çeşitli banliyölerinde düzenlenen operasyonlar çerçevesinde yapıldığı bildirilmişti.

Tutuksuz yargılanmalarına karar verilenler hakkında, teröre mali kaynak sağlamak dışında, "organize suç" ve "kara para aklamak" suçlarından dava açılmıştı.

Paris'teki operasyon, 2 PKK'lı teröristin döviz bürosunda, kaynağını açıklayamadıkları 200 bin Avroyu Dolara çevirmek isterken gözaltına alınması sonucu başlatılan soruşturma çerçevesinde düzenlenmişti.

Fransa tarafından hakkında adli denetim kararı çıkarılan Rıza Altun'un daha sonra Avusturya üzerinden Irak'ın kuzeyine gittiği belirlenmişti.

Etiketler :