PKK'nın Şemdinli tuzağı nasıl bozuldu?

PKK'nın Şemdinli tuzağı nasıl bozuldu?

Güvenlik güçlerinin dikkati, insansız hava aracı ANKA'ların etkin kullanımı Şemdinli'de büyük bir faciayı önledi...

Terör örgütü PKK'nın Hakkâri'nin Şemdinli ilçesini ele geçirme planı boşa çıktı.

Örgütün halkla devleti karşı karşıya getirme girişimi, güvenlik güçlerinin dikkati sayesinde engellendi. Bir grup PKK'lı, Kuzey Irak'tan ağır silahlarla birlikte Şemdinli çevresindeki dağlık alana geldi. Grup, insansız hava aracı ANKA tarafından tespit edilerek büyük bir facianın önüne geçildi. Belirlenen hedefler helikopter ve F-16'larla etkisiz hale getirilince PKK'nın baskın ve ele geçirme planı akamete uğradı.

Hakkâri'nin Şemdinli ilçesinde 21 Temmuz'dan beri gerginlik yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl temmuz ayında Şemdinli'ye baskın girişiminde bulunan ancak amacına ulaşamayan terör örgütü PKK, bu yıl da benzer bir plan uyguladı.

PKK'NIN SİNSİ PLANI

Alınan bilgilere göre, Şemdinli ilçe merkezindeki evlere militan yerleştirerek güvenlik güçlerine her evden ateş açılmasını planlayan PKK, şehrin etrafındaki tepelere de ağır makineli silahlar yerleştirmeyi hedefledi. Bir taraftan Şemdinli halkıyla devlet karşı karşıya getirilecek, diğer yandan güvenlik güçleri sürekli ateş altında tutulacaktı.

GÜVENLİK GÜÇLERİNİN DİKKATİNİ SALDIRIYI ÖNLEDİ

Devlet kurumlarını ele geçirmeyi planlayan teröristler, ilçe merkezine PKK bayrağı asacaktı. Bu planın hayata geçirilmesi için 70-80 kişilik bir terörist grup Şemdinli'ye geldi. Şehirde olağan dışı bir hareketlilik gözlemleyen güvenlik güçleri, bütün kepenklerin aniden kapatılmasından da şüphelendi. Daha önce güvenlik güçlerine teslim olan bazı PKK'lıların verdiği bilgiler de dikkate alınınca alarma geçildi.

İnsansız hava araçları bölgeyi gözetim altına aldı. Terör örgütünün Kuzey Irak'taki kamplarından Türkiye'ye doğru bir hareketlenme tespit edildi. Aynı gün Şemdinli ilçesine 15 km uzaklıktaki Bağlar köyü Nehri bölgesinde de PKK'lılar yol kesme ve kimlik kontrolü eylemi yaptı. Örgütün, dikkatleri köylere çekerek sınır geçişini kolaylaştırma stratejisi izlediği anlaşılınca iki yönlü operasyon başlatıldı.

6 YIL SONRA O VADİYE İNDİLER

Özel timler, 6 yıl aradan sonra, Türkiye-İran ve Irak üçgenini kapsayan Derecik ve Anadağ arasında bulunan derin vadiye indi. Bölgedeki teröristlerden 15'i etkisiz hale getirildi. Helikopterler ve savaş uçakları da, ANKA'ların belirlediği hedeflere bomba yağdırdı. Şemdinli'nin etrafındaki tepelerde konuşlanmak üzere Kuzey Irak'tan yola çıkan terörist unsurlar, amaçlarına ulaşamadan etkisiz hale getirildi. Şemdinli'nin etrafındaki alanlarda sıkışan teröristlerle güvenlik güçleri arasında ise bir haftadan beri çatışmalar aralıklarla devam ediyor. Kuzey Irak'a kaçmaları halinde imha edileceklerini düşünen teröristler, köylere gizlenerek bölgede kalmayı tercih ediyor.

Şemdinli 3. Dağ ve Komando Taburu ile 34. Hudut Tugay Komutanlığı'ndan, Goman Dağları'na sürekli obüs ve topçu atışları yapılıyor. Bölgedeki PKK'lıların kaçabileceği noktaların özel birlikler tarafından tutulduğu belirtiliyor. Kobralar bölgeyi havadan bombalıyor. Silah ve topçu atışlarının sesleri geceleri Şemdinli ilçe merkezinden rahatlıkla duyuluyor. Bölgedeki çatışmalar sırasında yaklaşık 50 PKK'lının hayatını kaybettiği ileri sürülüyor.

BDP'li heyet bölgeye gitmek istiyor

Bölgede incelemelerde bulunmak isteyen BDP'li bir heyete ise güvenlik nedeniyle izin verilmiyor. BDP Hakkâri Milletvekili Esat Canan, Hakkâri Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora ve Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre, bölgeye gitmek istedi. Ancak güvenlik güçleri, operasyon devam ettiği için izin vermedi.

zaman

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.