PKK’ya isyan: Yeter artık

PKK’ya isyan: Yeter artık

PKK’nın sivillere yönelik artan eylemleri bölge halkını da çileden çıkardı. Diyarbakır’da biraraya gelen STK başkanları, “Artık yeter, insanlığımızdan utanıyoruz. Yapılanlar hak arama değil, vahşet” açıklaması yaptı.

PKK’nın son dönemde sivilleri de hedef alan eylemleri Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölge halkını isyan ettirdi. PKK’nın, Siirt’e 4 genç kadını uzun namlulu silahlarla taraması, dün de Batman’da 8 aylık hamile anne ve 4 yaşındaki çocuğunu katletmesi bardağı taşırdı.

Bölgede faaliyet gösteren Diyarbakır, Siirt, Batman, Şırnak ve Mardin’deki bazı sivil toplum kuruluşları, terör örgütü PKK’nın hain saldırılarını şiddetle kınadı. Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, halkın  şiddet olaylarından bıktığını söyledi. ‘’İnsan olarak ne diyeyim. Artık insanlığımdan utanıyorum, bunlar vahşet’’ şeklinde tepkisini dile getiren Akyıl, şöyle konuştu:

‘’Siirt’teki 4 genç kızımız hayatını kaybetti, Batman’da hamile bir kadın ile 4 yaşındaki çocuğu öldü ve 20 günlük polis hayatını kaybetti. Dünyada böyle bir şey var mı... Bunun izahı yok. Kim olursa olsun artık yeter. Hangi çağda yaşıyoruz, vatandaşın tahammülü kalmadı. Silahla, şiddetle dünyada kimse başarılı olmamış. Bu işin çözümü parlamentodadır.’’

Şiddet ekonomiyi de vuruyor

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya da, “Şiddetin olmadığı dönemlerde bölgemize baktığımızda gerçekten hayatın güzel aktığını, ekonominin geliştiğini görebiliyoruz. Ama son günlere baktığımız zaman belli saatten sonra evlere çekilmek, sosyal yaşam gittikçe daralmaya başlıyor. Bu da ister istemez ülkemizin, bölgenin ekonominin zarar görmesine, hem de yaşam olanaklarının daralmasına neden oluyor’’ dedi.

‘’Sözün bittiği yerdeyiz ‘’ diyen KAMER Vakfı Başkanı Nebahat Akkoç ise, ‘’Aslında siviller doğrudan hedef değilmiş gibi açıklama yapılıyor, ‘gezmeden gelirken vuruldu’ diye bir açıklama yapılıyor. Ama böyle çatışmalar olursa kimin bu çatışmalarda hayatını kaybedeceğini bilemeyiz. Ben bunu kaza olarak kabul etmiyorum’’ dedi.

Siviller yanlışlıkla ölmedi

Batman Baro Başkanı Yusuf Tanrıseven ise,’’Hiç bir şey insan canından daha önemli değil’’ derken, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş de, ‘’Bu cenazelerin hiç kimseye bir faydası olmaz. Ne zamana kadar bu olumsuzlukların içinde cebelleşeceğiz’’ şeklinde konuştu. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mardin Şube Başkanı Kazım Aksoy da ‘’Şiddete başvurmanın faydası yok. Bölge yatırımlarına, turizmine, ticaretine, refah ve huzuruna darbe vuracak bu puslu havanın biran önce dağılması gerekmektedir. Halkımızın sağduyusuyla bu kaosun da üstesinden gelecektir’’ dedi.

17 STK ORTAK AÇIKLAMA YAPTI

İçimizi kanatan acılar yaşıyoruz

Diyarbakır’da faaliyet gösteren 17 STK adına açıklama yapan, Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar ise, “Bizler yaşanan bu gelişmelerden ciddi kaygı duymaktayız. Son silahlı eylemlerin sivilleri de hedef almasını aklı ve vicdanı olan hiç kimsenin kabul etmesi mümkün değildir” dedi. Sivil toplum örgütleri olarak şiddet, çatışma ve yeni acılar istemediklerini vurgulayan Aktar, “Kamuoyu Türküyle, Kürdüyle iyi biliyor ki silahlı eylemler ve operasyonlar daha çok gözyaşının dökülmesine ve kanın akmasına, derin acıların yaşanmasına yol açacaktır. Bu meyanda; Başlatılmış olan görüşmelere kesildiği yerden devam etmeli. BDP’li milletvekilleri Meclis’e girmeli” dedi.

STK'lardan Teröre Ortak Tepki

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum