PKK'yı destekliyor

PKK'yı destekliyor

İstihbarat birimlerinin devletin zirvesi için hazırladığı son ayrıntılı Suriye raporunda, Beşar Esad yönetiminin terör örgütü PKK'ya açık şekilde destek verdiği vurgulandı.

Raporda, “Ağırlıklı gizli değişik kaynaklardan alınan bilgiler ve bu bilgiler doğrultusunda yapılan tespitler, Esad yönetiminin PKK'ya destek verdiğini ortaya koymaktadır” denildi. Türkiye'nin Suriye politikasının belirlenmesinde ve 1 Nisan'da İstanbul'da yapılacak ‘Suriye'nin Dostları' toplantısında PKK'ya yeniden destek verilmesi de değerlendirilecek. Kuzey Irak yönetiminin Ankara ile işbirliğini artırması, İran'ın PKK'ya kapılarını kapatması nedeniyle PKK'nın yeni karargahını otorite boşluğundan yararlanıp Suriye'deki Kürt bölgesine kaydırması ihtimali de istihbarat analizlerine yansıdı. Raporda örgüte verilen destekler, PKK'ya Suriye sınırları içinde hareket serbestisi sağlanması, silahlanmasına göz yumulması, Suriye kamuoyunda Türkiye karşıtı söylemlerin yayılmasında örgüt elemanlarının kullanılması, Türkiye karşıtı gösterilerin PKK tarafından düzenlenmesinin teşvik edilmesi olarak sıralandı. Raporda dikkat çeken bir ayrıntı da PKK'nın Şam yönetiminden aldığı destekle Kuzey Irak'takine göre çok daha düzenli örgütlenmesi oldu.

Barzani PKK'yı dışladı
Raporda, örgütün Irak Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesud Barzani tarafından dışlanmasına da yer verildi. Ankara ile Erbil arasında yürütülen temaslar sonucu Barzani'nin artık PKK'yı bir tehdit unsuru olarak gördüğü vurgulandı. Raporda Barzani'nin, “Kürtlerin komşu ülkelerle iyi ilişkiler içinde olmasını baltalamayı öncelikli hedef belirleyen” PKK ile mücadele çağrısını, Kürt Ulusal Konferansı toplantısında açıklamayı planladığı da belirtildi. Konferansın, PKK'nın öne çıkma hamleleri nedeniyle birkaç kez ertelendiğine dikkat çekilen raporda, Barzani'nin yeni konferans tarihi olarak haziran ayını düşündüğü belirtildi. Raporda, konferansta Barzani'nin Türkiye'de Kürt sorununun çözümü için silahların bırakılması ve BDP'ye kendisini PKK'dan ayrı tutma çağrısı yapmasının beklendiği de dile getirildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.