Plastik borular demirin tahtını ele geçirdi

Plastik borular demirin tahtını ele geçirdi

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, Türkiye'de 1970'li yıllarda sulama borularıyla kullanımına başlanan plastik boruların her yıl arttığını bildirdi.

 

Türkiye'de 1970'li yıllarda sulama borularıyla kullanımına başlanan plastik boruların, 1995 yılından bu yana konut tesisatlarında çelik boruların yerini almaya başladığı ve kullanım alanlarının her geçen yıl arttığı bildirildi.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, yaptığı açıklamada, plastik boruların, giderek azalan su kaynaklarının verimli kullanımı, suyun sağlıklı ve etkin bir şekilde dağıtılması için en iyi çözümü sunduğunu iddia etti.

Plastik boruların, Avrupa pazarının tamamını ele geçirdiğini belirten Uysal, ''Gelişmiş ülkelerde kullanılan plastik boruların toplam plastik borulara oranı yüzde 95'e ulaştı. Dünyada da plastik boru kullanımı her geçen gün artıyor ve pazar hızla büyüyor'' dedi.

Uysal, plastik boruların, Türkiye'deki kullanımında da artış olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Tam yarım asırlık tarihi olan plastik borular, sahip oldukları avantajlar sayesinde sadece içme suyu şebekelerinde değil doğal gaz şebekelerinden kanalizasyon sistemlerine, tarımsal sulamadan ısıtma sistemlerine kadar pek çok alanda ilk tercih oluyor ve güvenle kullanılıyor.

Dünyada 55 yıldır var olan plastik borular, içme suyunun en sağlıklı alternatifi olmasının yanında birçok özelliği daha var. Uygulandıktan sonra neredeyse hiç bakım gerektirmiyor ve yaklaşık 35 yıllık kullanım ömrüne sahip. Geleneksel yapı malzemelerinden yapılan borulardan en az 10 kat daha hafif. Bu nedenle taşınması ve ihracatı daha kolay. Ayrıca esnek ve dayanıklı olduğu için depreme çok daha fazla dayanıklı.''

TÜRKİYE MACERASI

Uysal, Türkiye'de, 1970'li yıllarda sulama borularıyla başlayan plastik boru macerasının, 1995 yılından bu yana konut tesisatlarında çelik boruların yerini almasıyla devam ettiğini belirtti. 2000'li yıllarla birlikte altyapı çalışmalarında beton borunun, sıhhi tesisatlarda ise galvaniz borunun yerine kullanıldığını anlatan Uysal, şunları kaydetti:

''2010 yılı itibariyle ülkemizdeki plastik boru üretim kapasitesinin yaklaşık 1 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 15 artan plastik boru üretimi 660 bin tona ulaştı. Plastik boruların ana hammaddesi olan PVC ve PP üretiminde ise sektör yetersiz durumda. 2010 yılında plastik boru üretiminde kullanılan PVC'nin yüzde 83'ü, PP'nin de yüzde 92'si ithal edildi.

Türkiye'nin plastik boru ithalatı son 3 yılda giderek azalıyor. 2010 yılında bir önceki yıla kıyasla miktar bazında yüzde 23, değer bazında yüzde 13 geriledi. Toplam plastik boru ithalatının yüzde 40'ı sırasıyla Almanya, İtalya ve Fransa'dan yapıldı. Plastik boru ihracatı ise 2010 yılında 2009 yılına göre miktar bazında yüzde 39, değer bazında yüzde 38 geriledi. Özbekistan, Pakistan ve Moldova ihracattaki ilk üç ülke oldu.''

Uysal, Türkiye'de plastik boru pazarının büyüdüğünü, özellikle büyük ihracatçı firmaların dünya standartlarında üretim yaptıklarını belirterek, plastik boruların pek çok avantaj sağladığını dile getirdi.

Mehmet Uysal, suyun yarattığı korozyon etkisini ortadan kaldıran, dış etkenlere daha dayanıklı polietilen plastik boruların, özellikle içme suyu şebekesinde kullanılabilecek en sağlıklı seçeneklerden biri olduğunu sözlerine ekledi.

AA

Etiketler :