Polenler Hangi Ayda Etkili Oluyor

Polenler Hangi Ayda Etkili Oluyor

Ot polenlerinin Haziran, yabani otların ise Ağustos ayı sonuna kadar alerjik rinite neden olabildiği belirtildi.

Uzmanlar, doğum tarihi bahar mevsiminde olan, ailede astım, alerjik rinit ve egzama hastası bulunan, genellikle 3 yaşından sonra hep aynı mevsiminde hapşıran, burnu tıkanan ve gözleri yaşaran ve 3 haftanın üzerinde bu belirtileri gösteren çocukların alerjik rinit riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerjisi Klinik Şefi Doç. Dr. İlknur Bostancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk döneminde alerjik astım, alerjik rinit, çocukluk çağı egzaması ile besin ve ilaç alerjilerinin sık görüldüğünü söyledi.

Alerjik hastalıklar içerisinde çevresel faktörlerin, özellikle alerjik riniti tetiklediğini ifade eden Bostancı, rinitin çocuklarda nezle grip olmaksızın burun akıntısı tıkanıklığıyla seyreden, hapşırık, gözlerde sulanma ve kaşıntının eşlik ettiği, Nisan-Mayıs ve Haziran aylarında belirgin olarak kendini gösteren bir hastalık olduğunu anlattı.

Bostancı, alerjik rinitin çocukların yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini, diğer tanılarla karışarak kişinin yanlış tedavi almasına olanak veren bir hastalık olduğuna dikkati çekerek, ''Örneğin rinit, sinüzütle karıştırılabiliyor. Eğer sinüzit tanısında alttaki neden olan alerjik rinit tedavi edilmediğinde çocuğun sık antibiyotik almasına neden olabiliyor ve zaman içinde çocuğun o antibiyotiğe karşı direnç olmasına neden olabiliyor'' diye konuştu.

-BURUN MUKOZASINI BOZAN İLAÇLARA DİKKAT-

Nezle ve grip tedavisinde kullanılan ilaçların, özellikle çocukların burun mukozasını bozduğunu belirten Bostancı, ''Biz, burun tıkanıklığını açan ilaçları çocukluk çağında 3-5 günden fazla kullanılmasını önermiyoruz. Alerjik rinitli bir çocuğa tanı konulmadığında ve burundaki akıntıya engel olan, burundaki damarları büzerek tedavi eden ilaçlar, çocukluk çağında bir yıl içinde 4-5 kez kullanıldığında burun mukozasının bozulmasına neden oluyor'' uyarısında bulundu.

Alerjik rinitli çocuklarda buruna uygulanan alerji ilaçlarının çok faydalı olduğunu ifade eden Bostancı, 2 yıl içinde bunlardan da yeterli cevap alınamadığında 5 yaşından büyük çocuklara aşı tedavisi (immünoterapi) yapılabileceğini bildirdi.

İmmünoterapi yönteminin, çocuğun duyarlı olduğu polene, ev tozuna karşı desensitizasyon programı olduğunu anlatan Bostancı, alerjik rinitte ağaç, ot, yabani polenler başta olmak üzere ev tozu ve küflerin etkili olduğunu söyledi. Bostancı, ''Normalde ot polenleri Haziran ayı sonuna kadar etkili olurken, yabani otlar Ağustos ayı sonuna kadar alerjik rinite neden olmaktadır'' dedi.

-TEDAVİ İÇİN ETKEN ALERJEN TESPİT EDİLMELİ-

Bostancı, ''Doğum tarihi bahar mevsiminde olan, özellikle ailede astım, alerjik rinit ve egzama hastası bulunan, genellikle 3 yaşından sonra hep aynı mevsiminde hapşıran, burnu tıkanan ve gözleri yaşaran ve 3 haftanın üzerinde bu belirtileri gösteren çocukların alerjik rinit riskiyle karşı karşıya olduğu'' uyarısında bulundu.

Alerjik rinitin buruna uygulanan steroitler ve antihistaminiklerle tedavi edildiği ancak hastalığın tamamen yok olmadığını, dönemsel olarak çevresel faktörlerin etkisiyle kendini tekrarladığını belirten Bostancı, hastalık etkeninin ancak alerjinin bulunmasıyla ortadan kaldırılabileceğine dikkati çekti. Bostancı, polen mevsiminden önce alerjik rinitli çocukların alerji kliniğine görülüp tedavilerinin düzenlenmesi ile mevsimi sorunsuz geçirebileceklerini belirtti.

Etiketler :