Poyrazköy davasında önemli karar

Poyrazköy davasında önemli karar

Poyrazköy'de yapılan kazılarda ele geçirilen mühimmatla ilgili davada, avukatların davanın askeri mahkemeye gönderilmesi talebi reddedildi.

Heyet, ayrıca Agos gazetesi avukatlarının müdahil olma talebini de reddetti.

Poyrazköy davasının ilk duruşmasına tutuklu ve tutuksuz tüm sanıklar katıldı. 5'i tutuklu 17 sanığın hazır bulunduğu duruşmaya Agos gazetesi adına avukatlar müdahil talebinde bulunmak üzere katıldı. Sanık avukatları davanın askeri mahkemeye gönderilmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmaoğlu, duruşmanın sesli ve görüntülü olarak kaydedildiğini açıkladı. Mahkeme Başkanı daha sonra müdahil talebinde bulunan Agos gazetesi avukatlarına söz hakkı verdi.

Avukat Fethiye Çetin, söz konusu soruşturmada ele geçen Kafes Eylem Planı adlı belgede Agos gazetesine yönelik doğrudan eylem planlandığını söyledi. Çetin, Agos gazetesi abonelerinin listesinin de sanıklardan ele geçirildiğini, gazete yakınlarında bomba patlatılarak korku oluşturulmasının hedeflendiğini kaydetti. TCK'nın 314. maddesinin hazırlık aşamasını da cezalandırmayı düzenlediğini ifade etti. Çetin, bu nedenle davaya müdahil olmak istediklerini söyledi.

Bu talebe karşı diyecekleri sorulan sanık avukatlarından Celal Ülgen, iddiaların havada olduğunu savundu. Bu nedenle gazetenin suçtan zarar görmesinin söz konusu olmadığını belirten Ülgen, müdahillik talebinin en azından ilk savunmaların alınmasından sonra değerlendirilmesini talep etti. Ülgen, savunma olanaklarının kısıtlı olduğunu ve bu ortamda savunma yapmalarının olanaksız olduğunu kaydetti.

Sanık avukatlarından Ali Nur Doğan Günay, müdahillik talebinin reddini istedi. Günay, Kafes belgesinin sahte imzalarla hazırlanmış belge olduğunu savundu. Uzun bir konuşma yapan ve yargılama usullerini anlatan bir kısım sanıkların avukatı Şeref Dede, "Bizce bu dava bu mahkemenin yetkisinde değil. Askeri mahkemeye gönderilmelidir. Yoksa biz burada yargılanmaktan rahatsız değiliz. Mevzuata uyulmasını istiyoruz." dedi.

Avukatların talepleri ile ilgili görüşü sorulan duruşma savcısı Ahmet Nuri Saraç, müdahillik talebinin ve davanın askeri mahkemeye gönderilmesi isteğinin reddedilmesini istedi. Savcı Saraç, askeri mahkemeye gönderilmeme gerekçesinin tensip tutanağında anlatıldığı ve karar verildiğini hatırlattı.

Mahkeme heyeti davanın askeri mahkemeye gönderilmesi ve Agos gazetesi avukatlarının müdahil olma taleplerini reddetti.

Etiketler :