Profesöre askerden gizli takip

Profesöre askerden gizli takip

Genelkurmay'ın Kürt sorununa ilişkin araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Doğu Ergil’i Güneydoğu’da adım adım izlediği ortaya çıktı.

Genelkurmay'ın Kürt sorununa ilişkin araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Doğu Ergil’i Güneydoğu’da adım adım izlediği ortaya çıktı. Ergil, beş yıl önce yapılan sıcak takip için “Buna şaşırmadım” dedi.

 
MEHMET BARANSU'nun haberi

Kürt sorunuyla ilgili uzun yıllar akademik çalışmalar yapan Prof. Dr. Doğu Ergil’in, araştırma yapmak için gittiği Güneydoğu’da Genelkurmay Başkanlığı tarafından adım adım takip edildiği belirlendi. Genelkurmay’dan birliklere gönderilen yazıda, Prof. Ergil’in ziyaret edeceği şehirlerdeki faaliyetleri ve çalışmalarının izlenmesi ve elde edilecek biligilerin kolordu komutanlıklarına gönderilmesi istendi.

Doğu Ergil, “Güneydoğu sorunu, bölgenin Avrupa Birliği üyeliği beklentisi, demokratikleşme ve modernleşme çabasına destek olma kapasitesinin saptanması” amacıyla 2005 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde araştırmalar yaptı. Ergil araştırma kapsamında 8 bin 556 vatandaşla anket yaptı. Prof. Ergil’in yaptığı bu çalışma, askerî istihbarat tarafından yakın takibe alındığı saptandı.

Faaliyetlerini takip edin

Taraf’ın ulaştığı, 3. Ordu Komutanlığı ve 9. Kolordu Komutanlığı’na ait “Mesaj Formu”ndaki bilgiler, Ergil’in nasıl izlendiğini ortaya koyuyor. “3. Ordu Komutanlığı’nın 211200 C May 05” tarihli istihbarat emrinde şöyle deniyor: “Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil tarafından Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan insanların demokratik tutumu ve davranışlarını ölçmek ve şehirlerde gençlik demokrasisi yaratmak amacıyla Şırnak, Siirt, Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Batman ve Van illerini kapsayan bir proje yürütüldüğünün ilgi ile bildirildiğini.

Anılan profesör tarafından projeden İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın haberi olduğu belirtilerek il valiliklerinden çalışmaya (Ankete) katılması için öğrenci talep edildiği, İçişleri Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün projeden haberleri olmadığının basına yansıdığı, konunun açıklığa kavuşturulması için Prof. Dr. Doğu Ergil’in şehirlerdeki faaliyetleri ve yapılan çalışmanın kapsamı hakkında elde edilecek bilgilerin 22 Mayıs 2005 saat 14:00’e kadar kolordu komutanlıklarına gönderilmesi...”

Yanıt Erzurum’dan geldi

3. Ordu Komutanlığı tarafından sorumluluk bölgesindeki tüm birliklere gönderilen yazıya Erzurum 9. Kolordu Komutanlığı 22 Mayıs 2005 tarihinde cevap veriyor. Topçu Kurmay Albay Kurmay Başkanı Yıldırım Alel, İstihbarat Yüzbaşı Musa Keskin ve İstihbarat Albay Okan Öztürk tarafından imzalanıp, 3. Ordu’ya gönderilen yazıda şu ifadelere yer veriliyor: “Prof. Dr. Doğu Ergil’in ilgi ile bildirilen kapsamda kolordu sorumluluk sahasında herhangi bir çalışması tesbit edilmemiştir.”

Ergil: Buna şaşırmadım

İzleme olayına şaşırmadığını belirten Prof. Doğu Ergil, şunları söyledi: “Siyasal’dan Prof. Dr. Murat Şeker’le yedi ilde lise son sınıflara demokrasi kültürü dersi veriyorduk. Dersin ardından da öğrencilere Avrupa Birliği hakkında ne düşünüyorlar diye anket yapıyorduk. Tamamen akademik bir çalışmaydı. Dönemin İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu ve Ömer Çelik’le konuyu görüşmüştük. Gideceğimiz illerin vali ve mili eğitim müdürlerine haber veriyorduk. Son dersimizi Batman’da yapıp Van’a geçecektik. Van’a geçmeden Hürriyet‘ten Emin Çölaşan araştırmamızla ilgili bir yazı yazdı. ‘Araştırmayı neden ve kimin parasıyla yapıyorlar?’ diye yazı yazdı. AKP’li vekiller bu yazı üzerine paniğe kapıldılar ve ‘resmî bir araştırma değil, sözle bize bilgi verildi’ dediler. Şırnak Valiliği’nin web sitesinde yaptığımız araştırma halen durur. Anket sonucunu da kamuoyuna açıkladık zaten.” TARAF

Etiketler :