Proofreading (Son Okuma Hizmeti) Nedir, Ne İşe Yarar?

Proofreading (Son Okuma Hizmeti) Nedir, Ne İşe Yarar?

Proofreading (Son Okuma) hizmeti, yazarın makaleyi yayına göndermeden önceki son kontrol sürecidir. Yazarın kendisi veya bir başkası tarafından teyit edilme aşamasıdır.

Proofreading (Son Okuma Hizmeti)

Proofreading (Son Okuma) hizmeti, yazarın makaleyi yayına göndermeden önceki son kontrol sürecidir. Yazarın kendisi veya bir başkası tarafından teyit edilme aşamasıdır. Bu nedenle, sadece dilbilgisi ve imla kontrolü yapmak yeterli değildir, aynı zamanda yazarın fikrinin okuyanla iletişim kurmak istediği yolla uyumlu olduğundan emin olunması da önemle tavsiye edilir. Bir başka deyişle, makalenin/çalışmanın hedeflenen kitle için net bir şekilde yazılmış olmasıdır. Etkili proofreading (son okuma), hem akademik hem profesyonel yüksek kaliteli belgeler üretmek için kesinlikle gereklidir. Net, doğru ve eksiksiz bir şekilde yapıldığında, proofreading, olması gerektiği gibi iletişim kuran bir şey yazmakla büyük bir yanlış anlama arasındaki fark olabilir. Hiçbir yazar, makalesinin son hali tamamlanmadan ve gönderilmeden önce gözden geçirmeden -ya da birinin bunu yapacağına güvenmeden- mükemmel bir metin oluşturmaz. Proofreading hizmetini yazardan farklı birinin yapması, hatta bir profesyonelin yapması daha iyidir, çünkü böylece başkasının yazarın istediği mesajı alabileceğinden emin olunur ve bu kişinin uzmanlığı dahilindeyse, dilbilgisi ve anlam bütünlüğü kontrol edilmiş olur. Çevirimvar online tercüme bürosu, proofreading isteğinizi hızla yerine getirir.

tibbiceviri.jpg

Proofreading Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Dikkat dağıtıcı şeylerden kaçının. Telefon, müzik, arka plandaki konuşmalar vb. gibi rahatsızlıkların olmadığı sessiz bir ortamda düzeltmeyi deneyin.
  • Proofreading yapılan metni yüksek sesle okumak, size yardımcı olabilir. Böylece, hatalı cümle yapısını ve kötü dilbilgisini tespit edebiliriz.
  • Kendinize işten sık sık ara verin. Konsantrasyonunuzu kaybetmeye başlamadan önce ne kadar okuyabileceğinize karar verin, bu zaman aralığının ardından mola verin.
  • Sadece kelimeleri ve noktalama işaretlerini kontrol etmediğinizi unutmayın. Aniden yazı tipi boyutunu değiştiren başlıklar veya madde işaretlerinin boyutunda veya stilinde bir değişiklik gibi stil ve biçimlendirmedeki tutarsızlıkları da tespit etmeniz gerekir.

Çevirimvar online tercüme bürosu, son okuma (proofreading) hizmetini en doğru şekilde yapar.

yeminli-ceviri.jpg

Proofreading Neden Önemlidir

Proofreading hizmeti almanın önemini sayarak bitiremesek de aşağıdakiler size bir fikir yaratmak için yeterli olacaktır. Ayrıca, Çevirimvar gibi kaliteli tercüme büroları da böyle noktaları göz önüne alarak proofreading hizmeti sağlamaktadır:

1) İnsanların hatalarımızdan ziyade mesajımıza odaklanmasını sağlar: Gözden kaçan hataların dikkat dağıttığı bir gerçektir. Okurlarımızın neden bahsettiğimizi anlamaya çalışırken yazım hatalarına takılıp kalmasını istemeyiz. Mesajımızın net bir şekilde anlaşılabilmesi için sorunsuz bir okuma deneyimi yaşamalarını istiyoruz. Yazımız bilgilendirmeyi, hatta büyülemeyi amaçlamalı, ama asla hayal kırıklığına uğratmamalıdır.

2) Hakimiyetimizi arttırır ve itibarımızı korur: Hatalarla dolu bir metin, güvenilirliğimizi çok çabuk mahvedebilir. Belgemizdeki ayrıntıları son kez gözden geçirmek için zaman ayırmadıysak, büyük resme nasıl güvenebiliriz? İyi yazılmış bir metne sahip olmak, hakimiyetimizi artıracaktır ve konuları hakkında bilgili biri olarak itibarımızı koruyacaktır.

3) Doktorların hasta güvenliğini sağlamasına yardımcı olur: Doktorlar da bol miktarda yazı yazarlar. Çalışmalarının bir kısmı, elektronik sağlık kayıtlarında (örneğin, tıbbi rapor, laboratuvar ve test sonuçları, ilaçlar) hastaların sağlığının temel unsurlarını belgelemeyi içerir. Bu bilgilerin, kişinin sağlığı ile ilgili olduğu için, dikkatli bir şekilde yazılması ve son kez gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.