Putin, ABD'nin arka bahçesinde

Putin, ABD'nin arka bahçesinde

Chavez Putin’e Latin bağımsızlık kahramanı Simon Bolivar’ın kılıcının kopyasıyla baş şeref madalyası Kurtarıcı Nişanı’nı takdim etti.

Latin solunun kalbi Caracas'a giden Putin, 31 anlaşma imzaladı. Rusya Venezüella'nın nükleer ve uzay programı kurmasına da yardımcı olacak

ABD’nin ‘arka bahçesi’ olmaktan çıkıp solcu liderler kuşağına dönen Latin Amerika’ya çıkarma yapan Rus Başbakanı Vladimir Putin, Venezüella ile askeri, enerji ve mali işbirliğini derinleştiren anlaşmalarla denizaşırı müttefikliği pekiştirdi. En büyük Latin petrol üreticisi Venezüella’yı ilk kez ziyaret eden Putin, Devlet Başkanı Hugo Chavez’le petrol, ulaştırma, tarım, havacılık dahil pek çok alanda 31 anlaşma imzalayıp nükleer santral inşaatı ve uzay programına yardım sözü verdi.

İmza törenlerinin ardından ortak basın toplantısında Chavez, nükleer santralle ilgili “Barışçıl nükleer enerji istiyoruz. Atom bombası yapacak değiliz” dedi. Chaez, “Venezüella uydu, uzay yarışına girdi. Bu konuda Rusya’nın deneyimi devasa. Hatta burada bir uydu fırlatma rampası ve bir üretim tesisi yapabiliriz. Halihazırda Çin’le çalışıyoruz, ama Rusya Venezüella’ya kendi uzay endüstrisini kurmayı teklif ediyor” diye ekledi.
Venezüella’nın 2005’ten beri Rusya’dan savaş uçakları, helikopterler ve 100 bin Kalaşnikof tüfek dahil 4 milyar doları aşan silah almasına ABD’nin tepkisi sorulunca, Chavez “ABD ülkemize silah satılmasını engelliyor. Yanki imparatorluğu bizim küçük bir uçak sahibi olmamızı bile istemiyor. Aslında Washington’ın ne düşündüğü umurumuzda değil. Burada Washington’a karşı ittifak kurmuyoruz” karşılığını verdi.

‘ABD’nin istememesi iyi’

Rus Başbakanı ise “ABD Venezüella’ya silah satmak istemiyorsa bu bizim için iyi bir şeydir” diyerek ekledi: “Venezüella’nın savunma imkanlarını desteklemeye devam edeceğiz. Hedefimiz dünyayı daha demokratik, dengeli ve çok kutuplu hale getirmek.” Chavez Rusya ile yeni silah anlaşması görüşmelerinin sürdüğünü söylerken, Putin T72 zırhlısı ve hava savunma sistemleri alması için Venezüella’ya açtıkları 2.2 milyar dolar kredinin henüz kullanılmadığını kaydetti. Askeri ittifakın altını çizmek için devasa Rus kargo uçağı Antonov 124 Caracas’a uçup Venezüella ordusuna dört Mi-17 helikopteri teslim etti.

600 milyon dolarlık çek

Putin, Amazon bölgesinde günde 450 bin varil petrol çıkarmayı uman yeni konsorsiyuma 1 milyar dolar karşılığında yüzde 40 ortak olan 5 Rus şirketinin peşin ödemesi olarak 600 milyon dolarlık çeki de Chavez’e takdim etti. İki liderin Venezüellalı denizcilerin eğitim göreceği Rus gemisini ziyaretinde, Putin, Venezüella’ya 2 bin Lada otomobil gönderip montaj fabrikası kuracaklarını da duyurdu.

Başkanlık sarayında Chavez Putin’e madalya takarken “Seni yüzüstü bırakmayacağız” dedi. Venezüella’yı ‘Latin Amerika ile köprü’ diye niteleyen Putin, Caracas’ta Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’i de kabul etti. Morales Putin’den helikopter ve askeri teknoloji almak için 100 milyon dolar kredi istedi.

Radikal

Etiketler :