Putin'den BM'ye ve ABD'ye Libya tepkisi

Putin'den BM'ye ve ABD'ye Libya tepkisi

BM'nin Libya'ya askeri, operasyonuna kimi ülkeler karşı çıktı kimisi destek verdi. Rusya Başbakanı Vilademir Putin operasyonları değerlendirdi. Putin, harekatı Ortaçağ'daki Haçlı Seferleri'ne benzetti.

 

SAAT 13.53 PUTİN'DEN OPERASYONLARA SERT ELEŞTİRİ

Rusya Başbakanı Vilademir Putin operasyonları değerlendirdi. Putin, BM'nin Libya'ya operasyon çağrısını Ortaçağ'daki Haçlı Seferleri'ne benzetti.

Putin, 'Kaddafi yönetimi demokratik değil ama bu askeri müdahaleyi gerektirmez. Yabancı ülkelere müdahale ABD'nin dış politikadaki alışkanlığıdır.' dedi.

SAAT 13.48  FRANSA: ''OPERASYONLAR, BİR MÜDDET DAHA SÜRECEK''

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin başdanışmanı Henri Guaino, Libya'ya yönelik operasyonların ''bir müddet'' daha devam edeceğini söyledi.


SAAT 12.40  EL KAİDE'NİN KUZEY AFRİKA KANADINDAN LİBYALI MUHALİFLERE UYARI: "AMERİKA'YA GÜVENMEYİN"

Terör örgütü El Kaide'nin Kuzey Afrika kanadının lideri Abdulmelik Drukdel, Libyalı muhaliflere, Amerika'ya ve ABD'nin, Muammer Kaddafi güçlerini bombalayan uluslararası koalisyondaki rolüne güvenmemeleri uyarısında bulundu.

SAAT 12.03  AMR MUSA: "BM KARARINA SAYGI DUYUYORUM"

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Batılı güçlerin Libya'ya yönelik harekatından kaygı duyduğu yönündeki açıklamasının ardından bugün de Libya'ya askeri harekata yetki veren BM kararına saygı duyduğunu söyledi.

Musa, Kahire'de yaptığı açıklamada, "Arap Birliği'nin tutumu, Libya'nın üyeliğini dondurduğumuz ilk andan itibaren kesin. Biz o zaman BM'nin uçuşa yasak bölge uygulamasını istedik. BM kararına saygı duyuyoruz ve bu konuda bir anlaşmazlık yok" dedi.

SAAT 11.38  MISIR'DA KADDAFİ YANLILARI MUHALİFLERLE ÇATIŞTI

Mısır'ın başkenti Kahire'de Libya lideri Muammer Kaddafi taraftarları, Arap Birliği önüne gelen Libyalı muhaliflerle çatıştı.

SAAT 11.30 MUHALİFLER İLE KADDAFİ YANLILARI ÇATIŞTI

Kahire'de Muammer Kaddafi taraftarları Arap Birliği önüne gelen Libyalı muhaliflerle çatıştı.

SAAT 11.25 KADDAFİ YANLILARI BAN Kİ-MUN'A SALDIRDI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kahire'de Arap Birliği'ni ziyaret ettikten sonra, bina önünde gösteri yapan öfkeli Muammer Kaddafi taraftarlarının fiziki saldırısına uğradı.

SAAT 11.21 KOALİSYON GÜÇLERİ ECDEBİYE KENTİ ÇEVRESİNDEKİ KADDAFİ GÜÇLERİNİ BOMBALADI

Koalisyon güçlerinin, Libya'nın doğusunda stratejik önemdeki Ecdebiye kenti çevresindeki Muammer Kaddafi güçlerini sabah saatlerine kadar bombaladığı bildirildi.


SAAT 09.44 FRANSA: "OPERASYONDA SİVİLLERİN ÖLDÜĞÜNE İLİŞKİN BİLGİ YOK"

Fransa, Libya'ya düzenlenen askeri operasyonda sivillerin öldüğüne yönelik bilgi olmadığını açıkladı. Fransa hükümetinin sözcüsü Francois Baroin, operasyonda sivil ölümleri hakkında Fransız komutasının bilgi sahibi olmadığını kaydetti.

SAAT 09.02  KADDAFİ'NİN ÇADIRININ YAKININDA VURULAN BİNADA KOMUTA VE KONTROL MERKEZİ OLDUĞU BELİRTİLDİ

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin başkent Trablus'ta, Bab ül-Aziziye'deki karargahında çadırının yakınında vurulan idari binada Libya güçlerinin "komuta ve kontrol merkezinin" bulunduğu bildirildi.

Kaddafi rejiminin sözcüsü Musa İbrahim, binanın Kaddafi'yi çadırında ziyaret eden özel konuklar için kullanıldığını, binanın tamamen yıkıldığını söyledi.

SAAT 02:00 NATO'DA LİBYA ANLAŞMAZLIĞI

Türkiye veto etti; NATO, Libya konusunda anlaşmaya varamadı.

Libya için bugün bir toplantı gerçekleştiren NATO’nun, uçuşa yasak bölge kararının uygulanması planı konusunda bir anlaşmaya varamadığı bildirildi.

Ancak toplantıda Libya’ya BM silah ambargosunun uygulanması için bir askeri planda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Diplomatlar, Türkiye’nin NATO’nun Libya’ya askeri müdahaleye karşı olmasının, Libya hükümetinin sivillere saldırılarını önlemek için devriyeler başlatma planını engellediğini söyledi.

NATO’nun her iki kararının da 28 üye tarafından onaylanması gerekiyordu. Diplomatlar, konunun en erken Salı günü gündeme geleceğini dile getirdi. 

SAAT 00:30: ABD: ATEŞKESİ TANIMIYORUZ

Beyaz Saray, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin ilan ettiği ateşkesi tanımadığını bildirdi.

ABD Başkanı Barack Obama'ya Brezilya ziyaretinde eşlik eden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu noktada görüşümüz, ateşkesin gerçek olmadığı ya da derhal ihlal edilmekte olduğudur" dedi.

Beyaz Saray danışmanı, Libya'ya müdahalenin ilk gününde müttefiklerin "iyi bir gün" geçirdiğini ifade etti.

Donilon, ayrıca Obama'nın Libya konusuyla ilgili olarak Ürdün Kralı Abdullah' ile telefon görüşmesi yaptığını, liderlerin Libya'ya karşı geniş bir koalisyona gerek olduğu konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

Bu arada, ABD, Mısır'da yapılan anayasa değişikliğinden memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Donilon, Mısır'daki anayasa değişikliğini, "çok önemli bir olay" olarak nitelendirdi.

Mısır'da anayasanın bazı maddelerindeki değişiklik için dün referandum yapılmış, anayasada değişiklikleri öngören reformlarla ilgili halk oylamasında, halkın 77,2'sinin "evet" oyu kullandığı açıklanmıştı.

AA 

Etiketler :