Putin'den 'Neden Geri Çekildik' Açıklaması

Putin'den 'Neden Geri Çekildik' Açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Putin, geri çekilmenin askeri tatbikat gereği olduğunu belirterek "Bunlar çok öncesinden planlanmıştı." dedi.

ABD Başkanı Barack Obama dün gece Rusya'nın Ukrayna topraklarına asker çıkarmasının ve uluslararası toplumun kabul ettiği ilkeleri çiğnemesinin cezasız kalmayacağını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise bu sabah sürpriz bir kararla, Ukrayna sınırında tatbikat yapan Rus askerlerine, üslerine dönmeleri yönünde talimat verdi.

'GERİ ÇEKİLME' EMRİNE AÇIKLAMA

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Putin "Yaptığımız askeri tatbikatlarUkrayna'da gelişen olaylarla alakalı değil… Bunlar çok öncesinden planlanmış tatbikatlardı ancak size duyurulmamıştı. Tatbikat yapıldı ve dün askerlere üslerine çekilmesi emrini verdim" dedi.

Putin'in açıklamalarından satırbaşları;

Muhalifler ve iktidardaki kuvvetlerle bir anlaşma imzaladı bu vesile ile şunu altını çizmek istiyorum bu anlaşma ile bütünü kanıtlamış oldu. Bu süreçte 2004 Anayasasına dönüldü batılı ülkeler güç kullanmadılar. Biz de güç kullanmadık. Fakat daha sonra gördük ki protestoculara ateş açıldı ve protestocular tarafından iktidar ele geçirildi. Bunun neden yapıldığını ben de anlamaya çalışıyorum herkese de böyle bir çaba içerisinde…

"İNSANLAR BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER İSTİYOR"

Anayasaya aykırı neden davranıyorlar bunu öğrenmeye çalıştık aslında bir güç göstergesi yapıldı. Ukrayna'da güçlerini göstermek istediler ama tam tersi sonuçlar aldılar. Olumsuz etkiler oldu. Burada olağan üstü bir durum var. Ukrayna'daki bu karışıklıktan bu yana bir çok insan etkilendi hiçbir şey iyiye gitmedi. Yolsuzluk artmış durumda toplum bölünmüş durumda. Ukrayna'daki durum giderek kötüye gidiyor. İnsanlar bir takım değişiklikler istiyorlar. Fakart biz bir takım yasalara da karşı olan değişiklikleri destekleyemeyiz. Ekonomi zayıf görünüyor.

"DOĞU BÖLGELERDE OLİGARŞİ BAŞLADI"

Her iki tarafı da anlamaya çalışıyorum. Sadece değişiklik isteyen temelden değişiklik isteyen insanları da anlamaya çalışyorum. Doğu bölgelerde oligarklar başlamış durumda oligarşi başlamış durumda. Oligarkların bu bölgelerde zenginleştiği, güçlerinin arttığı düşünülüyor.

Abramovic ile bir takım anlaşmalar imzalandı. Milyonlarca dolar cebine indirdi ancak anlaşmayı yerine getirmedi. Ben bu anlaşmayı sorduğum zaman cevap vermedi. Bu adam mutsuzluk yarattı. İnsanlarında buna tepki göstermesi çok doğal. Fakat buna yasal çerçevede cevap verilmeli, nasıl bir kader çizilecekse buna kendileri karar vermeli. Ülkenin geleceğine de ancak bu şekilde karar verilmeli.

"ŞU ANKİ DEVLET BAŞKANI MEŞRU DEĞİLDİR"

Fakat şu andaki devlet başkanı meşru değildir. Meşru devlet başkanı Yanukovic'tir. Ölebilir görevinden çekilebilir. Ya da anayasal süreçte görevinden alınabilir bu sürecin Ukrayna'da yaşanmadığını görüyoruz. Bugün anayasal mahkemeler lav edilmiştir Ukrayna'da bu yasal değildir. Ayrıca Savcılara bir takım haklar vererek davalar başlattılar. Eğer bir suç varsa dava açılabilir dava açılabilir böyle emirler mümkün değil.

'NEDEN GERİ ÇEKİLDİK' AÇIKLAMASI

Kırım'da insani yardımlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz ancak bu kaynakların neler olduğunu şimdi size söylemeyeceğim bu çalışmalarımız devam etmekte. Yaptığımız askeri tatbikatlar Ukrayna'da gelişen olaylarla alakalı değil… Bunlar çok öncesinden planlanmış tatbikatlardı ancak size duyurulmamıştı. Tatbikat yapıldı ve dün askerlere üslerine çekilmesi emrini verdim.

"HERKES EŞİT HAKLARA SAHİP OLMALI"

Olağan üstü bir durum çıkarsa askeri güç kullanılabilir. Ancak askeri müdahale son seçenek. Tek bir silah sesi bile duyulmadı Kırım'da tek bir kişi bile ölmedi. İnsanlar askeri üslere geliyorlar ve bizleri destekliyorlar çünkü biz oradaki sivilleri korumak için bulunuyoruz. Kırım'daki durum askeri güçle korunmak durumundadır. Bizler orada aşırı sağcı insanların oraya yaklaşmakta olduğunu gördük ve dolayısıyla harekete geçtik. Ancak şu anda size şunu diyebilirim ki nerede yaşarsa yaşasın bu insanlar herkes eşit haklara sahip olmalıdır.

"GÜÇ KULLANIMI SON ÇARE"

Rusya Kırım'a 'elbette' finansal yardım yapacaktır. Kırım'da askeri güç kullanmayı gerektiren bir durum yok ancak Rusya'nın bu seçeneği halen masada. Rusya,Ukrayna'da güç kullanımını son çare olarak görüyor

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.