Putin'in Libya çıkışına sert cevap

Putin'in Libya çıkışına sert cevap

ABD ve İngiltere savunma bakanları Robert Gates ve Liam Fox, Rusya Başbakanı Putin'in Kaddafi'ye yönelik 'Onu vurma hakları yok' sözlerine anında cevap verdiler.

Robert Gates İngiliz mevkidaşı ile ortak basın toplantısında, kontrol ve komuta merkezlerini meşru hedef gördüklerini ve bu nedenle imha ettiklerini belirterek, Misrata gibi sivil nüfusa karşı uygulanan şiddetin buradan komuta edildiğini kaydetti.

Ancak Albay Kaddafi'nin bizzat kendisinin NATO uçaklarının hedefi olmadığını söyleyen Gates, ''Onu özellikle hedeflemedik'' dedi.

İngiltere Savunma Bakanı Fox da Libya liderinin hava taarruzlarının hedefi olmadığını tekrarlayarak, Libya komuta merkezlerine taarruzun meşru olduğunu kaydetti.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Libya hava sahasını uçuşa yasak bölge ilan etmek isteyen Batılı ülkeleri sert bir dille eleştirdi ve koalisyon güçlerinin ''Libya lideri Muammer Kaddafi'yi öldürme yetkisi olmadığını'' belirtmişti.

Putin, Danimarka'ya ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında, batılı koalisyon güçlerinin, sivilleri korumayı amaçlayan BM Güvenlik Konseyi kararı dışına çıktığını ve Kaddafi karşısında yer aldığını belirterek, şunları söylemişti:

''Kaddafi'yi öldürmek istemediklerini söylediler. Şimdi bazı yetkililer, 'evet biz Kaddafi'yi öldürmeye çalışıyoruz' diyor. Buna kim izin verdi? Bir mahkeme oldu mu? Dünyada bu tür çökmüş rejimler yok mu? Bütün bu çatışmalara müdahale mi edeceğiz? Afrika'ya bakın, Somali'ye bakın. Her yeri bombalayacak mıyız ve füze saldırısında mı bulunacağız?''

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.