Rabia Katliamı'nın birinci yıl dönümü

Rabia Katliamı'nın birinci yıl dönümü

Mısır'da 3 Temmuz darbecileri tarafından gerçekleştirilen 14 Ağustos Rabia Katliamı'nın birinci yıl dönümü.

Mısır'da Abdulfettah Sisi yönetimindeki ordu tarafından seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı gerçekleştirilen 3 Temmuz darbesinin ardından yaşanan katliamların en büyüğü olan Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda gerçekleşen katliamın birinci yıl dönümüne girildi. Başta Mısır'da olmak üzere birçok ülkede katliamı protesto etmek için çeşitli gösteriler düzenlendi.

BİNLERCE KİŞİ KATLEDİLDİ

Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle görevinden alınmasını barışçıl bir şekilde protesto etmek isteyen on binlerce darbe karşıtına güvenlik güçleri tarafından yoğun ateş açıldı. Keskin nişancılar, tetikçiler ve baltacılar tarafından yapılan saldırılarda binden fazla barışçıl gösterici hayatını kaybetti. Gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanan güvenlik güçleri, sabah namazını kılan göstericilerin üzerine ateş açtı, o saldırıda 80'e yakın kişi yaşamını yitirdi.



BİR GÜNDE EN ÇOK GÖSTERİCİNİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ KATLİAM

Rabia ve Nahda Meydanlarında yaşanan katliam İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından 'tarihte daha öncesi görülmedi' şeklinde yorumladı. Örgüt tarafından yayınlanan raporda, tarihte bir gün içerisinde en çok göstericinin öldürüldüğü katliamların başında olarak gösterdiği Rabia Katliamı'nın sistematik bir biçimde gerçekleştirildiğini açıkladı.
MUHAMMED BİLTACİ'NİN KIZI DA ÖLDÜRÜLDÜ

Kanlı saldırılarda İhvan yönetinisi Muhammed Biltaci'nin kızı Esma da hayatını kaybedenler arasındaydı.

Müslüman Kardeşler'in önde gelen isimlerinden Dr. Muhammed Baltacı'nın kızı Esma henüz 17 yaşındaydı. Çevresi tarafından çok sevilen ve okulunda son derece başarılı olan Esma'nın şehit oluşu başta babası olmak üzere herkesi derinden etkilemişti. Kızının cenazesine bile katılamayan baba Muhammed Biltaci'nin kızına yazdığı mektup, Başbakan Erdoğan dahil olmak üzere herkesi göz yaşlarına boğmuştu.
BİRİNCİ YIL DÖNÜMÜNDE GÖSTERİLER

Mısır'da Rabiatul Adeviyye Meydanı'na yapılan kanlı müdahalenin yıl dönümünde, birçok kentte gösteriler düzenlendi.

Tahrir, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanları ile Kahire'nin giriş çıkışlarında polis tarafından sıkı kontroller yapılırken, başta Süveyş ve İsmailiyye olmak üzere ülkenin farklı kentlerinde de protestolara karşı önlemler alındı.

Gösteriler Mısır'ın bütün büyük şehirlerinde eşzamanlı olarak başladı. Gösterilerde "Yüzyılın Katliamı" olarak adlandırılan Rabia ve Nahda meydanlarına yapılan kanlı müdahalede hayatı kaybedenler anılırken, katliama katılanları lanetleyen sloganlar atılıyor.

Gösterilerde, Rabia Meydanı'nda ölenlerin fotoğrafları taşınırken, katliama katıldığı iddia edilen asker ve polislerin tanınmaları için fotoğrafları taşındı.

'KARDEŞİM SEN ÖZGÜRSÜN' DİRENİŞİN ŞARKISI OLDU

Iraklı Şair Zünnun Yunus Mustafa'nın Seyyid Kutub için yazdığı ağıt (mersiye), "Rabia işareti"nden sonra Mısır'da darbeye direnişin ikinci sembolü haline geldi.

Musullu Şair Zünnun Mustafa'nın şiirinin bestelenmiş ezgisi, sosyal medya üzerinden çok sayıda internet kullanıcısı tarafından da paylaşıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.