Radyasyon toprakla buluştu

Radyasyon toprakla buluştu

Japonya’da iki hafta önce meydana gelen deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima nükleer santralinde reaktörlerden birinin dışında ilk defa yüksek oranda radyoaktif su bulundu. Saatte 1000 milisievert radyasyon yayan (10 bin milisievert öldürüyor) su, tes

Tünellerden sızdı

İki numaralı reaktöre bağlı tünellerden birindeki sızıntı, radyasyonun toprağa karışmaya başladığını ortaya koydu. Radyasyon sızıntısı bu reaktördeki nükleer yakıt çubuklarının kısmen erimeye başlamasından kaynaklandı. Şimdiye kadar sadece tesis içinde yüksek seviyede radyasyon tespit edilmişti. Su, bir ucu kıyıdan 55 metre uzaklıkta olan yeraltındaki bakım tünellerinden birinde bulundu. Bununla birlikte santrali işleten Tepco adlı şirket, radyasyonlu suyun denize karıştığına dair bir veri olmadığını öne sürdü. Japonya’nın kabineden sorumlu bakanı Yukio Edano ise ana önceliklerinin santralden toprağa ya da denize radyasyon yayılmasını önlemeye çalışmak olduğunu söyledi. Tepco’nun CEO’sunun birkaç gündür görünmemesi “harakiri yaptı” dedikodularına yol açarken şirket iddiayı yalanladı.

Depremde ölü sayısı artıyor

11 Mart’ta meydana gelen 9,0 büyüklüğündeki deprem ve ardından yaşanan tsunamide şimdiye kadar kesinleşen ölü sayısının 10,901 olduğu açıklandı. 17 bin kişi de kayıp. 190 bin kişi hala sığınaklarda yaşıyor. Felaketin büyük bir yıkıma yol açtığı Miyagi’de enkazın kaldırılmasının üç yıl alabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :