Rakamlarla derbi tarihi

Rakamlarla derbi tarihi

Ezeli rakipler Beşiktaş ile Fenerbahçe, yarın yapacakları Spor Toto Süper Lig'de 2011'in ilk derbisiyle birlikte 328. kez karşı karşıya gelecek.

İki ekip arasında 28 Kasım 1924 tarihinde, Fenerbahçe'nin 4-0 galibiyetiyle başlayan 87 yıllık ezeli rekabette, Fenerbahçe'nin galibiyet ve gol sayısında üstünlüğü bulunuyor. Bugüne dek yapılan 327 maçta Fenerbahçe 122, Beşiktaş 120 galibiyet alırken, 85 karşılaşmada ise taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamadı. Rekabette Fenerbahçe'nin toplam 442 golüne, Beşiktaş 413 golle karşılık verdi.

LİG MAÇLARI
Ezeli rakipler, 1959 yılından bu yana düzenlenen lig maçlarında ise bugüne dek 107 kez karşılaştı. Ligde geride kalan maçlarda, Fenerbahçe 38, Beşiktaş 35 galibiyet alırken, ezeli rakipler 34 maçta eşitliği bozamadı. Siyah-beyazlıların ligdeki toplam 115 golüne, sarı-lacivertliler 107 golle karşılık verdi. İki takım arasında ligde sezonun ilk yarısında Kadıköy'de yapılan maç Niang ve Guti'nin karşılıklı golleriyle 1-1 sonuçlandı.

EN FARKLI GALİBİYETLER
Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında yarın yapılacak Spor Toto Süper Lig'de 2011'in ilk derbisi öncesi, iki takım da birbirlerine karşı en farklı skorlu galibiyetlerini 7'şer golle aldı. Fenerbahçe, Beşiktaş karşısında en farklı skorlu galibiyetini 6 Aralık 1958'de oynanan özel maçta 7-0'lık skorla elde etti. Beşiktaş ise 23 Mart 1941'deki özel karşılaşmada ezeli rakibini 7-1 yenmeyi başardı.

LİGDE FARKLI SKORLAR
Ligde ise Beşiktaş, 6 Ocak 1990 tarihinde Fenerbahçe'yi 5-1 yenerek en farklı skorlu galibiyetini elde etti. Siyah-beyazlılar ayrıca, 16 Mayıs 1987 ve 21 Kasım 1987'deki lig maçlarında ezeli rakibini 4-0'lık skorlarla yendi. Fenerbahçe ise Beşiktaş'a karşı ligdeki en farklı skorlu galibiyeti 7 Mart 1976'da 3-0'lık sonuçla aldı.

EN GOLLÜ MAÇLAR
Ezeli rakipler arasında geride kalan 327 maçta penaltılar hariç en fazla golün atıldığı karşılaşmada sporseverler toplam 9 gol izledi. İnönü Stadı'nda 11 Ağustos 1974 tarihinde yapılan TSYD Kupası maçını Beşiktaş 5-4 kazanırken, filelere giden toplam 9 gol, 87 yıllık rekabette bir maçta atılan en fazla gol olarak tarihe geçti.
Ayrıca, 19 Mayıs 1955'te yapılan Atatürk Kupası maçı da 4-4 berabere sonuçlanırken, 1 Temmuz 1960'daki Cemal Gürsel Kupası karşılaşmasını ise
Fenerbahçe 6-2 kazandı.

GOLCÜLER
Ezeli rekabette en fazla golü Beşiktaş'ın efsane kaptanı Hakkı Yeten attı. Fenerbahçe'ye karşı 58 kez Beşiktaş forması giyen ''Baba'' lakaplı Hakkı Yeten, 32 kez ezeli rakiplerinin filelerini havalandırdı. Fenerbahçe adına Beşiktaş'a en fazla golü ise 19 golle Cemil Turan kaydetti.

EN ÇOK FORMA GİYENLER
Beşiktaş-Fenerbahçe derbilerinde en çok forma giyen futbolcu unvanı ise Beşiktaşlı Rıza Çalımbay'a ait. Rıza Çalımbay, siyah-beyazlı formayla Fenerbahçe karşısına 64 kez çıktı. Bu futbolcuyu 61 maçla Beşiktaşlı Şeref Görkey, 59'ar maçla da Beşiktaşlı Ulvi Güveneroğlu ile Fenerbahçeli Müjdat Yetkiner izliyor.

EN ERKEN GOL BOLİÇ'TEN
Beşiktaş-Fenerbahçe rekabetinde bilinen en erken golü Elvir Boliç attı. İki takım arasında 10 Mart 1996 tarihinde İnönü Stadı'nda yapılan lig maçının 35. saniyesinde fileleri havalandıran Fenerbahçeli Boliç, ezeli rekabetin kayıtlara geçen en erken golüne imza koydu. Fenerbahçe bu maçı 2-1 kazandı.

İKİ TAKIMDA DA OYNAYANLAR
Ezeli rekabetin 87 yıllık geçmişinde iki takım formasını da giyen pek çok futbolcu bulunuyor. Bunlar arasında son 20 yılda iki takımda da oynayan futbolcular şöyle: Adem İbrahimoğlu, Ali Kemal Denizci, Engin İpekoğlu, Tayfur Havutçu, Feyyaz Uçar, Saffet Sancaklı, Sergen Yalçın, Oktay Derelioğlu, Alpay Özalan, Ahmet Yıldırım, Emre Aşık, Ali Güneş, Tayfun Korkut, Murat Şahin, Mustafa Doğan, Mert Nobre, Fahri Tatan, Tümer Metin, Mehmet Yozgatlı, Rüştü Reçber, Burak Yılmaz,
Mehmet Aurelio.

BİR MAÇTA EN ÇOK GOL ATAN FUTBOLCU ZEKİ RIZA SPOREL
Ezeli rekabet tarihinde bir maçta bir futbolcunun attığı en fazla gol, 4 olarak kayıtlara geçti. Şimdiki Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın bulunduğu yerde, 18 Haziran
1926 tarihinde yapılan rekabetteki 2. randevuyu Fenerbahçe 4-1 kazanırken, bu özel müsabakada sarı-lacivertlilerin gollerinin tamamını Zeki Rıza Sporel attı.

İLK RESMİ MAÇ
Ezeli rakipler arasında ilk resmi maç 12 Kasım 1926 tarihinde oynandı. Taksim Stadı'ndaki İstanbul Ligi maçı golsüz eşitlikle sonuçlandı.

KENDİ KALESİNE GOL ATANLAR
Fenerbahçe-Beşiktaş maçlarında bazı oyuncular kendi kalelerine gol atma şanssızlığını yaşadı. Son dönemde oynanan karşılaşmalarda, Beşiktaş'tan Mehmet Ekşi, Recep Çetin,
Ulvi Güveneroğlu ve Ertuğrul Sağlam, Fenerbahçe'den ise Nejat Barut, Piotr Soczynski ve Saffet Akbaş, kendi kalelerine gol attılar.

İLK LİG MAÇI
Fenerbahçe ile Beşiktaş, profesyonel lig tarihindeki ilk karşılaşmalarını 18 Mart 1959 tarihinde yaptı. İnönü Stadı'ndaki ilk lig maçını Fenerbahçe 1-0 kazandı.

İKİ TAKIMDA DA GOL ATANLAR
Ezeli rekabetin 87 yıllık geçmişinde her iki takımın da formasını giyen oyunculardan bazıları, derbilerde iki takım formasıyla da gol atma başarısına ulaştı. Şenol Birol, Ali Kemal Denizci, Tayfur Havutçu, Mert Nobre ve Tümer Metin, hem Beşiktaş, hem de Fenerbahçe formalarıyla rekabette gol sevinci yaşadı.

İLK GECE MAÇI
Ezeli rekabet tarihindeki ilk gece maçı ise 12 Haziran 1960 tarihinde, Ankara 19 Mayıs Stadı'nda yapıldı. Işıklar altında yapılan ilk karşılaşma özelliğini taşıyan bu lig maçını Fenerbahçe 1-0 galip tamamladı.

EN ÇOK GÖRÜLEN SONUÇ: 1-0
Ezeli rakiplerin geride kalan 327 maçında en çok görülen sonuç 1-0 oldu. Fenerbahçe Beşiktaş'ı 38, Beşiktaş da Fenerbahçe'yi 36 kez 1-0'lık sonuçlarla yenerken, 87 yıllık derbi tarihindeki toplam 74 maçta sporseverler 1'er gol gördü. Toplam 13 ayrı statta karşılaşan ezeli rakipler ayrıca 28 kez de 0-0
berabere kaldı.

HASRET MAÇLARI
Beşiktaş, Fenerbahçe karşısında üst üste 17, Fenerbahçe ise çeşitli dönemlerde 3 kez 12 maç üst üste galip gelemeyerek, taraftarlarına derbi galibiyeti hasreti çektirdi.
Öte yandan Beşiktaş 7, Fenerbahçe ise 6 maç üst üste kazanarak, rakiplerine belirli dönemlerde üstünlük kurdu.

HÜKMEN GALİBİYETLER
Beşiktaş ile Fenerbahçe'nin bir asra yaklaşan ezeli rekabetinde son dönemlerde iki karşılaşma hükmen sonuçlandı. Fenerbahçe Stadı'nda 4 Mayıs 1983 tarihinde yapılan Türkiye Kupası çeyrek final ilk maçı 1-1 berabere sonuçlandı. Ancak Beşiktaşlı Mehmet Ekşi'nin çift sarı karta rağmen oynadığının anlaşılması üzerine Fenerbahçe karşılaşmada 3-0
hükmen galip sayıldı. Beşiktaş, rövanş maçını 2-1 kazanmasına rağmen elenmekten kurtulamadı.

BJK İnönü Stadı'nda 16 Eylül 2000 tarihinde yapılan lig maçında ise Beşiktaş, Fenerbahçe'yi 3-0 yendi. Ancak Fenerbahçe, yeni uygulamaya giren 5+1 kuralına uymayıp, sonradan Beşiktaş'ı da çalıştıran teknik direktör Mustafa Denizli 62. dakikada 6. yabancı oyuncuyu da sahaya sürünce, siyah-beyazlı takımın 3-0'lık galibiyeti hükmen tescil edildi.

PANCU KALEYE GEÇTİ
Ezeli rakiplerin 2004-2005 sezonunda Kadıköy'deki randevusu Türk futbol tarihine geçti. FB Şükrü Saracoğlu Stadı'nda 17 Nisan 2005 tarihinde yapılan maç, adeta gol
düellosu şeklinde geçerken, Beşiktaşfutbolcu Daniel Gabriel Pancu'nun kaleye geçmesi maça damgasını vurdu. Beşiktaş kalecisi Oscar Eduardo Cordoba'nın 80. dakikada kırmızı kart görmesi sonucunda, siyah-beyazlıların 3 oyuncu değiştirme hakkını kullanmış olmaları nedeniyle kaleye Pancu geçti. Uzatma bölümüyle birlikte 18 dakika kaleyi
koruyan Rumen futbolcu, sadece penaltıdan bir gol yerken, Beşiktaş Kulübü, 4-3 kazanılan bu maçın anısına hatıra tişörtleri yaptırdı.

BİLİCA KAZDI, PENALTI KAÇTI
Ezeli rakiplerin geçen sezonki randevusunda çok ilginç bir olay yaşandı. Fenerbahçe'nin Kadıköy'de Beşiktaş'ı 1-0 yendiği 18 NisAn 2010 tarihindeki lig maçında sarı-lacivertli takımın ''Bilica'' lakaplı Brezilyalı futbolcusu Fabio Alves Da Silva, siyah-beyazlı takımın 64. dakikada kazandığı penaltı atışı öncesinde penaltı noktasını kramponuyla eşeledi. Daha sonra Beşiktaşlı Bobo'nun kullandığı penaltı atışını kaleci Volkan Demirel kurtararak, ezeli rakibine beraberlik şansı tanımadı.
Bilica'nın futbol sahalarında çok ender yaşanan fair-play dışı bu hareketi spor gündemini bir süre işgal etti.

İNÖNÜ DEPLASMAN DEĞİL
Fiyapı İnönü Stadı'nda son yıllarda konuk Fenerbahçe'nin galibiyet açısından üstünlüğü bulunuyor. Ezeli rakipler arasında Dolmabahçe'de yapılan son 10 lig maçında Fenerbahçe
6, Beşiktaş 4 galibiyet aldı. İnönü Stadı'ndaki son 5 lig maçından 4'ünü kazanan Fenerbahçe, Dolmabahçe'deki son 10 lig maçında ise toplam 13 gol atıp, 14 gol yedi. İki takım arasında İnönü Stadı'ndaki son 10 lig maçında hiç beraberlik yaşanmazken, Beşiktaş 2, Fenerbahçe ise 3 maçta gol atamadı. Beşiktaş, ezeli rakibine karşı İnönü Stadı'nda 4 maçlık galibiyet özlemine geçen sezon 3-0'lık sonuçla son verdi.

DOLMABAHÇE'DE EZELİ REKABET
Beşiktaş ile Fenerbahçe, derbi maçın yapılacağı İnönü Stadı'nda bugüne dek 163 karşılaşma oynadı. Resmi ve özel bu 163 maçın 58'inde Fenerbahçe sahadan galip ayrılırken,
Beşiktaş 55 galibiyet elde etti. İnönü Stadı'ndaki 50 karşılaşma ise berabere sonuçlandı. İki ekip arasında Dolmabahçe'de yapılan maçlarda siyah-beyazlıların toplam
186 golüne, sarı-lacivertliler 196 golle karşılık verdi. Ezeli rakiplerin Dolmabahçe'deki son randevusunda Beşiktaş, geçen sezonki lig maçını 3-0 kazandı. Öte yandan, iki takım arasında İnönü Stadı'nda yapılan 72 lig maçında ise taraflar 25'er galibiyet alırken, 22 maç da berabere bitti. Dolmabahçe'deki lig maçlarında siyah-beyazlılar 72, sarı-lacivertliler ise 68 gol attı.

KARTLAR HAVADA UÇUŞUYOR
Spor Toto Süper Lig'de yarınki Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi öncesinde, ezeli rakiplerin son 10 sezonda yaptığı 19'u Süper Lig, 4'ü Türkiye Kupası, 2'si de TFF Süper Kupa olmak üzere toplam 25 maçta hakemler toplam 18 kırmızı, 135 de sarı kart kullandı.

EN GOLCÜLER ALEX VE BOBO
Derbi öncesinde her iki takımın mevcut kadrolarında rekabette en golcü isimler Alex ile Bobo. Fenerbahçeli Alex'in Beşiktaş'a 9, Beşiktaşlı Bobo'nun ise Fenerbahçe'ye 6
golü bulunuyor.

İLK GOLE DİKKAT
2011'in ilk derbisinin şifresi adeta Beşiktaş'ta gizli. Sıkıntılı günler geçiren siyah-beyazlıların bu sezon Süper Lig'deki maçlarda attığı ve yediği ilk goller, puan açısından belirleyici etki yapıyor. Öyle ki, Beşiktaş, Süper Lig'de bu sezon skor olarak öne geçtiği 8 maçı da kazanırken, geriye düştüğü 13 maçtan sadece 1'inde 3 puana ulaşabildi. Siyah-beyazlı ekip, skor olarak geriye düştüğü maçlarda sadece deplasmanda Kardemir Karabükspor'u yenebildi. Diğer 12'sinden 7'sini yitirdi, 5'inde berabere kalarak, mutlaka puan yitirdi.

BAŞKANLARIN DERBİ KARNESİ
Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında yarın yapılacak Spor Toto Süper Lig maçı öncesinde Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, başkan sıfatıyla Beşiktaş karşısında 16 galibiyet, 13 de yenilgi yaşadı. Aziz Yıldırım'ın ilk kez başkanlık görevine geldiği 15 Şubat 1998 tarihinden itibaren ezeli rakipler arasında yapılan toplam 35 maçın 16'sını Fenerbahçe, 13'ünü Beşiktaş kazanırken, 6 maç berabere sona erdi. Sarı-lacivertli takım, Aziz Yıldırım döneminde Beşiktaş'a toplam 52 gol atarken, kalesinde ise 49 gol gördü.
Beşiktaş ise 30 Mayıs 2004 tarihinde yapılan kongrede ilk kez başkan seçilen Yıldırım Demirören yönetiminde, Fenerbahçe ile yaptığı 19 derbi maçtan 6'sını kazandı, 9'unu yitirdi, 4'ünde de berabere kaldı. Siyah-beyazlılar bu maçlarda toplam 27 gol atıp, kalesinde ise 28 gol gördü. Bu arada Demirören, PFDK'nın verdiği 45 günlük hak mahrumiyeti cezası nedeniyle yarınki maçı statta izleyemeyecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :