Referandumda Neden 'Evet'

Referandumda Neden 'Evet'

Retçi cephe değişik paketinin yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını zedelediğini öne sürerken reform öncesi AYM ve HSYK’nın verdiği siyasi kararlar iddiaları yalanlıyor.

Bunların olmaması için referandumda ‘evet’

Retçi cephe Anayasa değişikliği paketinin yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını zedelediğini öne sürerken reform öncesi AYM ve HSYK’nın verdiği siyasi kararlar iddiaları yalanlıyor.

 

ASLAN DEĞİRMENCİ’nin haberi

 

Referandumda ‘hayır’ oyu vereceklerini açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve statükocu çevrelerin özellikle Anayasa Mahkemesi ile HSYK'nın yapısını düzenleyen iki maddeye karşı çıktıkları biliniyor. Statükocu çevreyi rahatsız eden bir diğer düzenleme de YAŞ ve HSYK kararlarına yargı yolunun açılıyor olması… Retçi cephe Anayasa değişikliği paketinin yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını zedelediğini öne sürerken reform öncesi AYM ve HSYK’nın verdiği siyasi kararlar iddiaları yalanlıyor.

REFORM ÖNCESİ AYM’NİN SKANDAL KARARLARI

* MİLLİ GÖRÜŞ LİNÇ EDİLDİ: Anayasa Mahkemesi, Liderliğini Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın yaptığı Refah Partisi’ni kapattı. Parti kapadıldıktan sonra Recai Kutan'ın başkanlığında Fazilet Partisi kuruldu. Başsavcı, Fazilet'in de Refah gibi temelli kapatılmasını istedi. Anayasa Mahkemesi de bu talebi yerine getirdi.

* AYM 25 PARTİNİN KAPISINA MÜHÜR VURDU: Anayasa Mahkemesi'nin kurulduğu 1963 yılından bu yana 24 siyasi parti kapatıldı, DTP ile bu sayı 25 oldu.

* CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN 367: Anayasa Mahkemesi, Sabih Kanadoğlu’nun gündeme getirdiği ve daha önce hiç uygulanmayan anayasa değişikliklerinde Meclis’in en az 367 milletvekili ile toplanması gerektiği yönündeki görüşlerine denk düşen karar aldı.

* BAŞÖRTÜSÜNE ÖZGÜRLÜK: Mahkeme, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğini iptal etti.

* AK PARTİ HAZİNEDEN MAHRUM EDİLDİ: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, ''laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği'' iddiasıyla AK Parti'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. Başsavcı'nın iddianamedeki delillerin büyük bölümünü internet arama motoru 'google'den derlediği, delillerin tekzip edilen ve aslı olmayan haberler olmasına karşı AYM dava sonucunda AK Parti’nin Hazine yardımından yoksun bırakılmasına karar verdi.

* ASKERE SİVİL YARGI: Anayasa Mahkemesi, askere sivil yargı yolunu açan CMK değişikliğini de iptal etti.

* TİB DÜZENLEMESİ: AYM polis, jandarma ve MİT’e dinleme yetkisi veren yasada, yalnızca “Başbakan’ın yetkilendireceği kişi veya komisyon”un denetim yapabileceği şeklindeki düzenlemeyi iptal etti.

HSYK DEMOKRAT, DİNDAR VE CESUR SAVCILARA DOKUNDU

* Hâkim Mustafa Akın: Arı kovanına çomak soktu, görevinden alındı.

* Savcı Necati Özdemir: Statükocuları rahatsız etti, baskılara maruz kaldı.

* Savcı Reşat Petek: “Başörtüsüne özgürlük” dedi, hedef oldu.

* Savcı Gültekin Avcı: Karanlık yapıların maskelerini düşürdü, sürgün yedi.

* Savcı Sami Gören: Sırf sahurda ışıkları yanıyor, oruç tutuyor diye kaymakamın hedefi olmuştu. Gören, 2002 yılında HSYK kararıyla meslekten ihraç edilirken, avukatlık yapması da yasaklandı.

* Savcı Sacit Kayasu: Birinci sınıf bir savcı olmaya hazırlanırken, 12 Eylül 1980 askerî darbesini yapanlar hakkında idam istemiyle iddianame hazırladığı için meslekten atıldı.

BÜYÜKANIT’A DOKUNDU, İHRAÇ EDİLDİ

* Savcı Ferhat Sarıkaya: Şemdinli’de 2005 yılı Kasım ayında eski PKK hükümlüsü Seferi Yılmaz’ın işlettiği Umut Kitabevi’ne bomba atarak bir kişinin ölümüne neden oldukları iddiasıyla tutuklanan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Şahin hakkında da iddianame hazırladı. İddianamede dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt ile ilgili suçlamalarda bulundu. Büyükanıt’ın Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı olduğu dönemde suç işlemek için çete kurduğunu iddia etti. Hakkında “Yetkisini aştığı” iddiasıyla soruşturma açıldı ve HSYK da Sarıkaya’yı 1’e karşı 6 oyla meslekten ihraç etti.

ERGENEKON’UN YENİ BİR KOLUNU DEŞİFRE ETTİ, YETKİSİ GİTTİ

* Savcı Osman Şanal: Erzurum'da özel yetkili cumhuriyet savcısı olarak görev yapıyordu. Ergenekon soruşturması kapsamında Başsavcı İlhan Cihaner'i tutuklatınca 3 savcısı ile birlikte yetkilerinden oldu.

VAKİT-

Etiketler :