Rejim karşıtı onbinler sokakta

Rejim karşıtı onbinler sokakta

Bugün onbinlerce kişi demokratik reform talebiyle başkent Sana’da bir araya geldi, iktidar yanlıları da başka bir noktada toplandı.

Mısır’da olduğu gibi Yemen’de de Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in, görev süresini uzatmayacağı sözünü vermesi halkın tepkilerini dindirmedi. Bugün onbinlerce kişi demokratik reform talebiyle başkent Sana’da bir araya geldi, iktidar yanlıları da başka bir noktada toplandı.

Mısır’da olduğu gibi birbirine birkaç yüzmetre uzakta bulunan iki farklı eylem bugün Sana’da yapılıyor. İktidar partisi Genel Halk Kongresi yanlıları El Tahrir (Özgürlük) meydanında toplanırken, muhalefet ise başkentin batısındaki Sana Üniversitesi yakınında bir araya geldi.

Muhalefetin eylem yapmayı öngördüğü Tahrir meydanına iktidar yanlılarının erken girmesiyle, eylem yeri değişti. Rejim karşıtları “Halk rejim değişikliği istiyor” diye sloganlar atarken, Devlet Başkanı Ali Abdullah Saleh yanlıları da, “Yıkıcılara hayır, tahriklere hayır” yazılı pankartlar taşıdı.

Rejim karşıtlarının eyleminde taşınan pankartlarda babadan oğula geçen rejime son verilmesi ve Devlet Başkanı’nın görev süresinin uzatılmaması talep edildi.

Tunus ve Mısır halk ayaklanmasından esinlenen Yemen muhalefeti, demokratik reform talepleriyle eyleme ve Mısırlılarla dayanışmaya çağırmıştı. Eylemciler “Allah Mısır halkına Hüsnü Mübarek tiranı kaşırında yardım etsin” diyerek Mısırlılarla dayanışmada bulundu.

Kahire’deki meydanla aynı adı taşıyan Sana’daki Tahrir meydanında iktidar yanlısı sloganlar atarken, muhalefet çatışmadan uzak duruyor.

Yemen’de 30 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Salih, giderek artan istifa ve siyasi değişim çağrılarına Çarşamba günü parlamentoda yaptığı konuşma ile yanıt vermişti. Görev süresi 2013’te sona erecek olan Salih, “Uzatma yok, veraset yok, süreyi tekrar başlatmak yok” diyerek, gelecek seçimlerde aday olmayacağını açıkladı. Salih ayrıca, görevini oğluna devretmeyi de planlamadığını belirtti.

Kişi başına düşen gelir açısından dünya listesinin alt sıralarında yer alan Yemen'de halkın üçte biri kronik açlık çekiyor, nüfusun yüzde 40'ının geliri günde 2 dolar olarak belirlenen yoksulluk seviyesinin altında. Batı'ya yakınlığı ile bilinen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih 1978'de Kuzey Yemen'in lideri oldu. Kuzey ve Güney'in birleştiği 1990'dan beri de ülkeyi yönetiyor. Salih bir süredir Parlamento’da yeniden aday olmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :