Rekor sıcaklıklar geliyor

Rekor sıcaklıklar geliyor

220 bilim adamı tarafından hazırlanan “Aşırı Hava Koşulları Özel Raporu”na göre, dünyayı karanlık günler bekliyor.

220 bilim adamının 2 yıl süren çalışmasıyla ortaya çıkan “Aşırı Hava Koşulları Özel Raporu” karanlık bir tablo çiziyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “Çevre ve Şehir Dergisi”nde yayımlanan makaleye göre, BM tarafından desteklenen ve dünyanın önde gelen iklim bilimcilerinin yer aldığı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) “Aşırı Hava Koşulları Özel Raporu”nu hazırladı.

220 bilim adamı tarafından 2 yılda tamamlanan rapora göre, iklim değişikliğinin artan etkisiyle gerçekleşecek şiddetli yağmurlar, sert fırtınalar ve kuvvetli kuraklıklar, önümüzdeki yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alacak. Rapora göre, yükselen deniz seviyesi, kıyı şeritlerinin hassasiyetini arttıracak ve oluşan “aşırı hava koşulları” ise bir çok yerel ekonomiyi zarara uğratıp milyonlarca insanın hayatını etkileyecek.

'Tablo pek iç açıcı değil '

IPCC 'nin eş başkanı Chris Field, raporu şöyle değerlendirdi: “Hava koşulları şimdiden değişmeye başladı ve gelecekte de değişmeye devam edecek. “Ancak raporda bazı soru işaretleri de mevcut. Örneğin, yakın zamanda yaşadığımız aşırı hava koşullarının, insan kaynaklı küresel ısınmaya bağlı olduğu tam olarak yansıtılamıyor. Her ne kadar bilim adamları ısınan bir iklimin fırtına ve başka tropik fırtınaları arttıracağından emin olmadıklarını belirtseler de, Avrupa ve Kuzey Amerika başta olmak üzere tropik fırtınaların fazla yaşanmadığı kuzey yarımküre için pek iç açıcı olmayan bir tablo gösteriliyor” dedi.

REKOR SICAKLIKLAR HER YIL YAŞANACAK

- Rapora göre yüzde 90 ve yüzde 100 gibi bir oran ile ısı dönemleri ve sıcaklık dalgaları karasal alanlarda daha uzun, sık ve yoğun bir biçimde gerçekleşecek. Yani, 20 yılda bir yaşanan rekor sıcaklıklar artık her yıl yaşanacak. Bunun, sıcaklık değişimlerine hassas olan yaşlılar ve çocuklar için ciddi bir etkisi olacak.

- Metrekareye düşen yağış miktarı 21. yüzyılda dünyanın her yerinde artacak. Özellikle tropik bölgelerde kış aylarında bu oranlar zirve noktalara ulaşacak. 20 yılda bir gerçekleşen ani sağanaklar artık beş yıllık dönemlerde gerçekleşecek. Bu da dünyadaki sel riskini arttıracak.

- Tropikal siklonların neden olduğu şiddetli yağışlar, sera gazı salınımlarının sebep olduğu ısınma nedeniyle artacak.

- Dünyanın başka yerlerinde ise azalan yoğunlaşma ve artan su kaybı ile kuraklıklar şiddetini arttıracak. En hassas bölgeler ise Güney Avrupa ve Akdeniz bölgesi, Orta Avrupa, K. Amerika ve G. Afrika olacak.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum