Repertuvarın FAZLA DİNİ, izin vermeyiz

Repertuvarın FAZLA DİNİ, izin vermeyiz

Ordu konserdeki dini unsuru fazla bulup konseri iptal etti

Halk Müziği sanatçısı Recep Ergül, Sarıkamış konserlerine ordunun çok ilgi gösterdiğini, ancak ağıtlardaki dini unsurları ‘fazla’ bularak organizasyonları iptal ettiğini anlattı 

Sarıkamış Harekatı’nda 90 bin gencin şehit olduğu söylenir. Ancak o acı günlerden bu yana halkın belleğinde gencecik ölüme giden askerlerin ardından yakılan ağıtlar yaşar. Türk Halk Müziği sanatçısı Recep Ergül, Rize’den Erzurum’a adeta her köyü, her koyağı tarayarak derlediği ağıtları bir albümde toplayarak yayınladı.

Artvizyon etiketiyle yayınlanan bu çalışmasında Ergül ilginç sonuçlara da ulaştı. Sanatçı, derleme sürecinde 1914 - 1915 yılları arasında Rize’nin Güneysu ilçesinden 50’ye yakın gencin cepheye gittiğini, biri hariç şehit olan gençlerden birinin de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dedesi Kemal olduğunu öğrenmiş.

Bu bilgiyi paylaşmak için Başbakan’la görüşme imkanı bulduğunu, Başbakan’ın kendisini tebrik edip tanışmak istediğini belirten Recep Ergül, Güneydereli gençlerin öyküsünü şöyle anlatıyor:

MOLLA MUSTAFA’NIN DİLİNDEN...

Rize’nin Güneysu ve Güneyce ilçelerinden savaşa giden gençlerden üç yıl boyunca bir haber alınamamış. Ta ki, içlerinden biri olan Molla Mustafa Güneyce’ye dönene kadar. Gençlerin şehit olduğunu yöre halkı Molla Mustafa’nın ağzından öğrenmiş ve ”Başımız bağlıdır aziz Kur’an’a” diyerek bir ağıt yakmış.

ÖNCE BÜYÜK İLGİ SONRA VETO!

14 Aralık 2009’da CRR’de ‘’5 dilden Sarıkamış Ağıtları’’ adlı bir konser verdiğini, o konserin rüzgarıyla birçok yere dinletinin ulaştığını anlatan Ergül, o süreçteki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin veto ile sonuçlanan ilgisini ise şöyle aktardı:

Ordudan çeşitli düzeyde subaylar benden Mehmetçik Gazinoları ile Orduevleri’nde konserler vermemi istediler. Birden gelişen bu ilginin ardından konser talebinde bulunan subaylar, daha sonra bizi arayarak etkinliği yapamayacaklarını ve üstlerinden izin alamadıklarını söylediler. Konserimi iptal eden askerlerin iptal gerekçesi ise çok ilginçti. Rize Güneysu’dan giden askerlerin ardından söylenen ‘Başımız bağlıdır aziz Kur’an’a’ isimli ağıt ile Kayseri’den bir Avşar ağıtı olan ‘Kara Çekelim beyaza, Hakka duralım niyaz’a’ adlı eserlerde “Dini unsurların ön planda olması” gerekçesi ile konserlerim, “Komutanlardan izin çıkmadı”, “Onaylanmadı”, “Sakıncalı bulundu”, “Biz de çok istemiştik ama albümde Enver Paşa’yı eleştirmeniz hoş karşılanmadı” gerekçelerle iptal edildi.

Bu konudan duyduğum üzüntüyü bir mektupla Genelkurmay Başkanımız İlker Başbuğ’a da ilettim ancak bir cevap alamadım.

İŞTE ASKERİ RAHATSIZ EDEN AĞIT

Başımız bağlıdır Aziz Kur’an’a

İnşallah yıkılmaz Erzurumhana.

Çağırın büyükler gelsin imdada

Tel çektim de telin aynısı hanı?

Zalimin bulunmaz dini imanı...

Erzurum’un önü bir ulu yazı,

Yazıya yayılmış koyunla kuzu.

Düşman ayırmış da gelini kızı,

Yandı ciğerlerim çıkmaz

dumanı; Zalimin

bulunmaz dini imanı...

Erzurum dağları kardır

borandır,Osmanlı alt olsa

halim yamandır.

Al bayrak elinde düşen

aslandır,Yandı ciğerlerim

çıkmaz dumanı; Zalimin bulunmaz dini imanı...

SONER CAN  /Star

Etiketler :