Ressam Özdemir Altan'ın "Hitam" sergisi açıldı.

Ressam Özdemir Altan'ın "Hitam" sergisi açıldı.

İSTANBUL (AA) - Türk resminin önemli isimlerinden ressam Özdemir Altan'ın, 1996'da Hamburg'ta açtığı, fakat gümrükte yaşanan sorunlardan dolayı 25 yıldır...

İSTANBUL (AA) - Türk resminin önemli isimlerinden ressam Özdemir Altan'ın, 1996'da Hamburg'ta açtığı, fakat gümrükte yaşanan sorunlardan dolayı 25 yıldır geri alamadığı eserlerinden oluşan "Soyağacı Dizisi" isimli serisi, İstanbul'da sanatseverlerle buluştu.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde muhafaza edilen bu tablolar, sanatçısına iade edilmeden önce "Hitam" adlı sergiyle beğeniye sunuldu.

Özdemir Altan'ın da katıldığı sergi açılışından önce Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu "Özdemir Altan'ın Sanatı" başlıklı bir konuşma yaptı.

Açılışta konuşan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Handan İnci, sergideki 32 eseri Altan'a iade etmeden önce sanatseverlere sunmak istediklerine değinerek, eserlerin hikayesini şöyle anlattı:

"Sergide yer alan 33 eserin hikayesi çok ilginç. Hamburg'ta sergilendikten sonra 2 Şubat 1998'de Türkiye'ye girerken bazı gümrük sorunları yaşanmış. Burada tablolar 'gümrükte kalan eşya' işlemine tabi tutulup Tasfiye Tüzüğü kapsamında önce Maliye Bakanlığına ardından Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmiş. Daha sonra hocamızın başvurusu üzerine, eserleri 'sergilenmeleri amacıyla' 8 Haziran 1999'da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'ne teslim edildi. Ancak söz konusu eserler, 17 Mayıs 2000 tarihinde İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin envanter defterine Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nden gelen 'Soyağaçları Dizisi' olarak kaydedilmiş. Tabii hocamız tablolarını geri alabilmek için 2000 yılında hukuki bir mücadele başlattı. Sonuç olarak hocamızın 1998'ten beri sürdürdüğü mücadele de sonuçlandı ve eserlerine nihayet kavuştu. Ne mutlu ki eserlerden birini de üniversitemizin koleksiyonuna bağışladı."

Özdemir Altan ise yaklaşık 30 yıldır resimlerini görmediğini ifade ederek, "Soyağacı" serisi içeriğinin sanatçıyı sınırlamaması varsayımıyla ortaya çıktığını aktardı.

Resimdeki birikimini gelmiş geçmiş önemli sanatçılara borçlu olduğunu belirten Altan, "Neredeyse unuttuğum eserlerimden oluşan böyle bir sergiyle çalışmalarımı yeniden görmek ve onlara kavuşmak mutluluk verici." diye konuştu.

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin 3. Katındaki sergi, 15 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.