Retçilere 20 ay ceza ve memuriyet yasağı

Retçilere 20 ay ceza ve memuriyet yasağı

Vicdani retçiler için 20 ay ceza ve memuriyet yasağı öngörülüyor. Diğer seçenek ise askerlik hizmetini mutfak ve lokanta gibi geri hizmette yapmaları.

Hükümet, askerlik yapmayı reddedenlere 'vicdani ret' hakkı tanınmasıyla ilgili bir tasarı hazırlıyor.

Çalışmaya ilk açıklamayı Adalet Bakanı Sadullah Ergin yapmıştı. Fakat tasarı kamuoyunda tartışıldığının aksine vicdani retçiyi otomatik olarak askerden muaf tutmayacak.

Mevcut yasaya göre vicdani retçi hapisle cezalandırılıyor ardından tekrar askere çağrılıyor. Kişi yine askere gitmek istemediğinden yine hapse giriyor. AİHM, sürekli ceza konusunda Türkiye'yi suçlu buldu.

Bu nedenle vicdanı retçilerin bir seferden fazla cezaevine girmesi önlenecek. İşin amacından sapmaması için yine makul bir ceza olacak.

Askerlik süresi 15 ay olduğu için vicdani retçilere en az 20 ay hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Tasarı ile vicdanı retçilerin bazı kamu hakları da kısıtlanacak. Milletvekili ve kamu personeli olamayacak, askerlik durum belgesi istenen tüm işlerde çalışamayacaklar.

LOKANTA SEÇENEĞİ

Retçilere silahsız geri hizmet seçeneğinin sunulması da öngörülüyor. İsterlerse askerliği ellerine silah almadan, geri hizmetlerde tamamlayacak, askeriyenin hizmet birimlerinde, mutfak, lokanta gibi alanlarda görevlendirilecekler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.