Reyting Skandalındaki Diziler ve Şirketler

Reyting Skandalındaki Diziler ve Şirketler

Türkiye dün reyting ölçüm şirketleri AGB ve TNS ile ünlü dizi yapımfirmalarına yapılan operasyonla sarsıldı.

İddialara göre, reyting şirketleri ölçüm için evlerine cihaz yerleştirilen deneklerin listesini yapımcılara verdi. Yapımcılarsa deneklere ulaşıp para karşılığında kendi dizilerinin izlenmesini sağladı.

Türkiye genelinde reyting ölçümlerinde usulsüzlük yaparak milyonlarca lira haksız çıkar sağladıkları iddiasıyla reyting ölçüm şirketleri AGB ve TNS yöneticileri ile ünlü dizi yapımcılarına operasyon yapıldı.

Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla başlatılan operasyon kapsamında 4 kişi gözaltına alınırken 9 kişi de şüpheli sıfatıyla adliyeye çağrıldı. Reyting ölçüm şirketleri ile ünlü dizi yapımcılarının ev ve işyerleri arandı. AGB’nin üretim Müdürü Hilmi Berköz ile eski çalışanı olan ve diğer reyting ölçüm şirketi TNS’nin şimdiki Finansal İşler Sorumlusu Celal Orçun Köktuna, Bilişim İnovasyon Şirketi Sahibi Uğur Akkuş, Uyumsoft Bilgi Sistemleri Çalışanı Selçuk Alkaş gözaltına alındı. Ankara’da ise Mehmet A. ile Selçuk A, Uğur A. ve Doç. Dr. Uğur Ç gözaltına alındı.

İZLENME ORANLARI ŞÜPHELİ

Reyting deneklerinin listelerini ele geçirdikleri gerekçesiyle dizi yapımcıları Hüseyin Can Tanrıyar, İlker İnanoğlu, Kerem Çatay, Mehmet Fatih Aksoy, Erol Avcı, Yusuf Timur Savcı ve AGB kurucusu İsmail Hayri Cem’in ev ve işyerlerinde arama yapıldı. Soruşturma kapsamında Fatmagül’ün Suçu Ne, Muhteşem Yüzyıl, Aşk-ı Memnu, Yaprak Dökümü, Adını Feriha Koydum, Ezel, Kavak Yelleri, Küçük Sırlar, Kuzey Güney, Bizim Yenge, Bir İstanbul Masalı, Umutsuz Ev Kadınları, Doktorlar, Karadağlar, Hırsız Polis, Arka Sokaklar ve Binbir Gece dizilerinin izlenme oranlarının şüpheli duruma düştüğü belirtildi.

BAĞIMSIZ OLMASI GEREKİRKEN

Soruşturmada reyting ölçüm şirketlerinin yöneticileriyle ilgili önemli usulsüzlüklerin günyüzüne çıkarıldığı belirtildi. Reyting ölçün işini 1989’dan beri AGB yürütürken, AGB’nin evlere cihaz yerleştireceği deneklerin listesini belirleme işini ise OTS firmasının gerçekleştirdiğine dikkat çekildi. İki şirketin birbirinden bağımsız olması gerekirken AGB’nin üretim Müdürü Hilmi Berköz’ün denekleri belirleyen OTS firmasının ortağı olduğu belirlendi. AGB içinde deneklerin evlerine cihaz yerleştiren teknisyenler ile tüm denek listelerinden sorumlu olarak faaliyet yürüten Berköz’ün daha sonra OTS’ye ortak olduğu anlaşıldı.

İSTENMEYEN DENEK TEMİZLENDİ

Berköz’ün deneklerin evlerini bizzat ziyaret ettiği ve kendi fikri yapısına uygun denekleri seçerek listeye alınmasını sağladığı iddia edildi. Ayrıca Berköz’ün yaklaşık 2 bin 400 kişilik listede beğenmediği denekleri her yıl yapılan yüzde 20’lik değişim kapsamında temizlediği öne sürüldü. Berköz’ün bu işi tek başına yapmadığı belirtilirken, AGB’nin kurucularından İsmail Hayri Cem’in de listelere müdahalede bulunarak istemediği isimlerin listeden çıkarılmasını sağladığı da iddia edildi.

iKi ŞiRKET ORTAK HAREKET ETMiŞ

Soruşturma önemli bir ayrıntıyı, 2011’deki reyting ölçümşirketi değişikliğinin aslında sektörde hiçbir şeyi değiştirmediğini gözler önüne serdi. AGB’nin 1989’dan beri tek başına yürüttüğü reyting ölçüm işlerini ilk kez 2011’de TNS’ye devretmiş olması medyada ‘AGB’nin tekeli yıkıldı’ şeklinde algılanmıştı. Ancak yapılan araştırmada bu iki şirketin 2005’te yapılan bir sözleşmeyle ortak hareket ettiği tespit edildi. Operasyonda gözaltına alınan reyting ölçüm şirketi TNS’nin Finansal İşler Sorumlusu Orçun Köktuna’nın daha önce AGB şirketinde Finans ve idare müdürü olarak çalıştığı belirlendi. Reyting ölçümlerinin TNS tarafından ölçüleceğinin belli olmasının ardından Köktuna’nın AGB’den TNS’ye geçerek burada yönetici olduğu anlaşıldı.

Denek listeleri yapımcılara gönderildi!

Medyadan gelen baskıların artması üzerine 2011 yılında reyting ölçümü için yapılan ihaleyi kazanan TNS firmasında usulsüzlüklerin sürdüğü belirtildi. İhaleden bir süre sonra denek listelerinin yapımcıların elinde dolaştığına dair söylentilerin ayyuka çıkması üzerine yapılan araştırmalarda, TNS yöneticilerinden Celal Orçun Köktuna’nın denek listelerini televizyonlarda yayınlanan birçok ünlü dizinin yapımcılarınamail olarak gönderdiği tespit edildi. Polisin, 2011 Eylül ayında Köktuna tarafından yapımcı firmalara listelerin yollandığını belirlediği öğrenildi. Buna göre denek listelerinin Ay Yapım’ın sahibi Kerem Çatay’a, Med Yapım’ın sahibi Fatih Aksoy’a, TMC Yapım’ın sahibi Erol Avcı’ya, TIMS Production’ın sahibi Timur Savcı’ya yollandığı anlaşıldı. Köktuna’ya “Ticari sırrın ifşası, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme ve haksız rekabet” suçlamaları yöneltildi.

‘Dizimizi izleyin’ diye para vermişler

Yapımcıların, TNS yöneticisi Celal Orçun Köktuna tarafından kendilerine listesi gönderilen deneklerle temasa geçmek için hiç vakit kaybetmedikleri anlaşıldı. Deneklere ulaşan dizi yapım şirketlerinin kendi dizilerini izlemeleri karşılığında para verdiği öğrenildi. Reytingler üzerindeki bu oyunlarla reklam veren şirketlerin de büyük bir dolandırıcılık vurgunuyla karşı karşıya olduğu ortaya çıktı.

YAPIMCI ÇOBANOĞLU'NA AĞIR SUÇLAMA

Operasyon kapsamında gözaltına alınan bir isme yöneltilen suçlamalar dikkat çekti: Başak Yapım ve Çağla Yapım’ın sahibi Selçuk Çobanoğlu... Esra Özmen’le Her Sabah, İnce İnce Yasemince, Sürpriz, HaberMagazin ve Ayrılık gibi dizilerin yapımcılığını üstlenen Çobanoğlu’na, ‘Ticari sırrın ifşası, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme, haksız rekabet ve dolandırıcılık’ suçlamaları yöneltildi. Deneklere illegal yollardan ulaşarakmenfaat teklif ettiği öne sürülen Çobanoğlu’nun yakın ilişkisi olduğu Esra Özmen’le birlikte denek evlere hediye gönderdiği belirtildi. Çobanoğlu’nun denek evlere her ay 200 TL yollattığı savcılık incelemesinde tespit edildi

İŞTE O ŞİRKETLER VE DİZİLERİ
 

AY YAPIM

Süren dizileri


* Fatmagül’ün Suçu Ne?

* Kuzey Güney

* Al Yazmalım Süren dizileri

Eski dizileri

* Yaprak Dökümü

* Aşk-ı Memnu

* Ezel

MED YAPIM

Süren dizileri


* Umutsuz Ev Kadınları

* Adını Feriha Koydum

Eski dizileri

* Karadağlar

TIMS PRODUCTION

Süren dizileri


* Muhteşem Yüzyıl

Eski dizileri

* Küçük Sırlar

* Melekler Korusun

* Kavak Yelleri

* Es-Es

TMC YAPIM

Süren dizileri


* Bizim Yenge

* Bir Çocuk Sevdim

ESKİ DİZİLERİ

* Binbir Gece

* Canım Ailem

* Aşk ve Ceza

* Kapalıçarşı

* Bir İstanbul Masalı

* Aliye

* Beyaz Gelincik

* Bıçak Sırtı

Bugün 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.