Rize'de konferansta tercüman krizi

Rize'de konferansta tercüman krizi

Rize'de ‘Teknoloji ve Ahlak’ konulu konferansa tercüman krizi damgasını vurdu.

Acaristan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Şura Başkanı Prof. Dr. Mihelin Maharadze’nin Rize Ünivesitesi’nde düzenlediği, ‘Teknoloji ve Ahlak’ konulu konferansa tercüman krizi damgasını vurdu.

Gürcistan’ın önde gelen felsefecilerinden Acaristan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Şura Başkanı Prof. Dr. Mihelin Maharadze, Rize Üniversitesi’nde ‘Teknoloji ve Ahlak’ konulu bir konferans düzenledi. Rize Üniversitesi Salonu’nda düzenlenen konferansa dinleyici olarak Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu başta olmak üzere akademisyenler ve çok sayıda öğrenci yer aldı.

Konferans şehitler anısına 1 dakika saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunarak başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunacağını bilmeyen Gürcü heyet bir an şaşkınlık yaşadı. Profesör Mihelin Maharadze’ye konuşmasında Türkiye Batum Konsolosluğu’nda görevli bir Türk personel tercümanlık etti. Tercüman zaman zaman Maharadze’nin ağır felsefi konuşmalarını çevirmekte güçlük çekti.

Konuşmanın ağırlığından yorulan tercüman bir ara Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu’nun bir sorusunu sorulduğu gibi Maharadze’ye Türkçe olarak aktarınca salonda gülüşmeler yaşandı. Salondan özür dileyen tercüman yerini Gürcü bir tercümana bırakarak salondan ayrıldı.

Görevi devralan Gürcü tercüman, Maharadze’nin salonda yanlış algılanan bazı anlatımlarını yeniden düzeltmek zorunda kaldı. Bu kez de salondakiler Gürcü tercümanın yetersiz Türkçesi’ni anlamakta güçlük çekti.

TEKNOLOJİ İNSANLARI TUTSAK EDİYOR

Maharadze, konuşmasında teknolojinin insanları ortak bir kalıba sığdırarak aynı fikirdeki insan toplulukları oluşturduğuna dikkat çekerek gelişen teknolojinin insanların özgürlüklerini elinden aldığını savundu. Prof. Dr. Maharadze “Teknoloji hayatımıza bir çok kolaylık getirdi. Ama bunun yanında insan ilişkilerimizi zayıflattı. Aynı apartmanda oturan insanlar birbirini tanımaz oldu. Yolda ölen birisini görsek bundan etkilenmez olduk. Teknolojik gelişmeler bunların yanında bilimin de gelişmesini engelliyor. Bilim doğadır. Doğal olayları yönlendirmek bizim elimizde değildir. Biz dünyanın dönmesini, yer çekimini değiştiremeyiz. Bilimin görevi doğadaki bu olayları ortaya çıkarmaktır. Teknolojinin bilime hükmettiği alanlarda insanın özgürlükleri de elinden gidiyor. Teknolojinin temelinde bilim vardır. İlerleyen teknoloji insanları kısıtlıyor. Standartlar oluşturuyor. İnsanları aynı çerçevelere sıkıştırıyor. Aynı düşünen insanlar topluluğu oluşturuyor. Bilim bize değil biz bilime hizmet etmeliyiz” dedi.

Maharadze konuşmasında Haldun Taner’in Gürcüce’ye çevrilen bir kitabının Gürcistan’da 2 günde 40 bin sattığını belirterek Taner’in büyük bir felsefeci olduğunu, sadece Türkiye için değil dünya için önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

Etiketler :