Rize’nin Efsane Başkanının Hayali Gerçek Oluyor

Rize’nin Efsane Başkanının Hayali Gerçek Oluyor

Rize aşığı Fatih Sultan Kar Rize Havaalanı ile ilgili efsane Rize Belediye Başkanı Ekrem Orhon’un yıllar önceki hayalini paylaştı.


YARIM ASIR ÖNCE HAYALDI 14 MAYIS 2022 TARİHİNDE GERÇEK OLUYOR
Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı 11 Ağustos 1973 tarihli köşe yazısında Rize ilinin Efsane Belediye Başkanı Ekrem Orhon’un Rize’de deniz üstünde havaalanı projesini tiye alan bir yazı kaleme alıyordu. Yarım Asır önce Baba Reis’in düşündüğü projelendirdiği fikir 14 Mayıs 2022 Cumartesi günü hayata geçiyor.

RİZE LİMANI İÇ MENDİREĞİ DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI OLACAKTIR
Bakın Hasan Pulur 11 Ağustos 1973 tarihli yazısında ne demişti?
Muhterem Rizeliler! Singapur ile Londra’yı bağlayan yolun Rize’den geçmesini istiyor musunuz?
Düşünün bir kere, Singapur nire?, Londra nire? ve de Rize nire? İsterseniz haritaya bakın. Düşünün ve bir defada cevap verin! Durun daha bitmedi, devamı var! İran, Irak, Suudi Arabistan ve Basra
Körfezi petrollerinin, bir boruyla Rize’ye bağlanmasını istiyor musunuz? Bunu da düşünün ve yine bir defada cevap verin! Durun ama, hemen cevap vermeyin! Dahası da var! İki milyar nüfusu olan
Asya’yı Avrupa’ya bağlayacak dünyanın en büyük limanının Rize’de yapılmasını ve bu limanın iç mendireğinin, dünyanın en büyük uçak alanı olmasını da istiyor musunuz? Evet şimdi cevaplarınızı verin: İstiyor musunuz? O halde sıkı durun ve Ekrem Orhon’u dinleyin: “Muhterem Rizeli kardeşim. Hizmeti baş tacı yapmış bir kardeşinizim, hizmet gönüllüsüyüm. Rize Belediyesinde yaptıklarım meydandadır. Rize - İspir - Erzurum yolu ise idealimdir. Singapur - Rize - Londra yolu idealimdir. İran - Irak - Suudi Arabistan ve Basra Körfezi çevre petrollerinin, boru hattı ile Rize’ye bağlanması düşüncelerimin başındadır. Rize’nin bütün yollarını yaptırmak ve evine kadar vasıta İle gitmeni sağlamak vazifemdir. İki milyar nüfusu olan Asya’yı Avrupa’ya bağlayacak dünyanın en büyük limanı Rize’de olacaktır. Bu limanın iç mendireği dünyanın en büyük uçak alanı olacaktır”. Hadi Rizeliler. Gayret sizden! Sayın Belediye Başkanınızı çok iyi tanırsınız ve de böylece ne işler yapacağını öğrenmiş oldunuz. 14 Ekim’de sokun anahtarı kilide ve atın oylarınızı sandığa! Hem bunca yıllık hemşehrinizin ve Belediye Başkanınızın hayatıyla oynamazsınız herhalde… Hayatı vereceğiniz oylara bağlı! Vebalı ağırdır bu işin! Mahkeme-ı Kübra’ya kadar gidersiniz!

HAYALDİ GERÇEK OLDU
Ordu-Giresun Havalimanı'nın ardından deniz dolgusuna yapılacak Türkiye'deki ve Karadeniz Bölgesi'ndeki 2. havalimanı olma özelliğine sahip olacak Rize-Artvin Havalimanı projesinin inşaat çalışmalarında sona gelindi. Rize'nin Pazar ilçesine bağlı Yeşilköy'de, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca 1000 hektarlık alanda projelendirilen Rize-Artvin Havalimanı'nın temeli, 3 Nisan 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Deniz dolgusu üzerine yapılan projede, mendireğin iç alanı yaklaşık 2 milyon metrekare ve toplam 2 milyon 800 bin metrekarelik deniz dolgusu, 100 milyon ton taş kullanılarak 4,5 yılda tamamlandı. Yılda 3 milyon yolcu tarafından kullanılması beklenen ve altyapı çalışmaları, 1 milyar 78 milyon liraya mal olan Rize-Artvin Havalimanı deniz dolgusu, Türkiye'nin 783 bin 562 kilometrekare olan yüz ölçümünü de değiştirdi. Havalimanı içerisinde bir çay tarlasını andıran görünüşüyle ziyaretçilere çay bahçesinde yer aldıkları hissini uyandıracak olan Çay Müzesinde simülasyon merkezi ile birlikte çayın dünü ve bugünü anlatan çay edebiyatı yer alacak. Rize-Artvin Havalimanın 14 Mayıs 2022 Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışının gerçekleştirileceği öğrenildi. Rize-Artvin Havalimanı'na ilk inişi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i taşıyan uçaklar yapacak.

Çay müzesine görsel destek sağladığım ve bu projede bir nokta olduğum için mutluyum…

Havaalanın yapımında emeği geçen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere herkese teşekkür ederim.

Fatih Sultan KAR / İST.

349cb620-03c9-4c52-a851-69bfd8524d07.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.