Robert Koleji'nde şok iddia

Robert Koleji'nde şok iddia

Türkçe dahil 6 dil biliyor. Türkiye’nin en önemli okullarından birinde 35 yıl görev yaptı. İşte o isim hakkında şaşırtan iddia bir ortaya atıldı.

1976 yılında ölene kadar İstanbul’daki Robert Kolej’de temel bilimler profesörü olarak görev yapan Profesör Charles (Hilary Sumner) Boyd’un İngiliz ajanı olduğu iddia edildi.

İddianın sahibi MİT’çi Mehmet Eymür. Gazeteci Belma Akçura’nın ‘Teşkilatın Adamları’ adlı kitabında Eymür'ün anlattıkları çok konuşulacak.

EVİ ‘KARARGAH ÜSSÜYDÜ’ İDDİASI

Kitapta Mehmet Eymür’ün Doğu Perinçek ve İşçi Partisi hakkındaki ağır ithamlarını köşesinde gündeme getiren Radikal yazarı Cüneyt Özdemir, dudak uçuklatan ajan savaşını köşesinde yazdı:

"(...)1940’larda Sovyetler’deki Troçki-Stalin kavgasında, Troçki yurtdışına kaçınca ABD ve İngiltere gizli teşkilatlarının ‘Troçki’yi Destekleme Komitesi’ adında bir vakıf kurduğunu, bunun da sekreterinin Profesör Charles (Hilary Sumner) Boyd’un olduğunu söylüyor.

Boyd ilginç bir adam. Türkçe dahil 6 dil biliyor. Tam 35 yıl, yani 1976 yılında ölene kadar İstanbul’daki Robert Kolej’de temel bilimler profesörü olarak yer alıyor. Eymür kitaptaki söyleşisinde, 1970’lerin başında Doğu Perinçek’in başında olduğu Türkiye İhtilalci Köylü Partisi adındaki illegal partinin Şafak adlı dergiyi çıkartıp dağıtmaktan dolayı arandığını ve Boyd’un evinde, Robert Kolej’in içindeki lojmanında ele geçirildiğini söylüyor. Mehmet Eymür bu iddiayı ortaya atarken kendinden oldukça emin. “Ben de oradaydım” diyor. Sonrasındaki sözleri ise Doğu Perinçek’i gerçekten yerinden hoplatacak cinsten! “CIA düşmanı, ulusalcı, Kemalist Aydınlıkçılar, İngiliz Ajan Boyd’un evinde karargâh kurmuştu!” Üstelik Mehmet Eymür kitapta bunun artık belgeleriyle de ispat edildiğini söylüyor. “Belgeler nerede?” sorusuna net bir cevap yok. Milliyet arşivleri ve İngiliz belgeleri diye geveliyor. Bu bile tam bir bomba!"

‘AÇIKLAYIN’

Özdemir, bu bomba iddianın ardından Türkiye’nin siyasetineyön vermiş isimlerinin yetiştiği bu okulun yöneticilerine sesleniyor:

“(...)Robert Kolej yöneticilerine buradan basit bir soru sormak istiyorum. Okulunuzda 35 yıl boyunca çocuklara eğitim veren Profesör Boyd, İngiliz ajanı mıydı? Sanırım bunlar ortaya döküldüğüne göre bir açıklama yapmanın zamanı da geldi.”


 

Etiketler :