Ruhani'den Dev Türkiye ziyareti

Ruhani'den Dev Türkiye ziyareti

Dünya, İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin yarınki Türkiye ziyaretine kilitlendi... Türkiye ile İran'ın anlaşmaları halinde, bölgede İngiltere ve ABD'nin etkinliğinin biteceğine dikkat çekildi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yarın Ankara'da olacak. İran ile Batı arasındaki ilişkilerde yumuşama arayışındaki Ruhani'nin ziyareti sırasında siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğine ilişkin altı anlaşma imzalanacak. Görüşmelerde Suriye ağırlıklı gündem maddesini oluşturacak. Üst düzey bir heyetin eşlik edeceğiHasan Ruhani, Türkiye'ye yapacağı ziyaret sırasında mevkidaşı Abdullah Gül'ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya gelecek.

BODRUM'DAKİ ÖZEL KONSEY
Ruhani'nin yarınki ziyaretinde Türkiye-İran Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı da yapılacak.Ruhani hem Erdoğan hem de Gül ile ortak basın toplantıları düzenleyecek. Ruhani'nin ziyaretinde,Başbakan Erdoğan'ın Ocak ayında Tahran'da yaptığı görüşmelerde gündeme getirdiği doğalgaz fiyatında indirim konusunda da son karar verilecek. Görüşmelerde ayrıca TANAP ve Şahdeniz petrol boru hatlarıylaTürkmenistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan petrollerinin de Avrupa'ya ulaşması da konuşulacak. Geçtiğimiz günlerde Bodrum'da düzenlenenTürk Dili Konuşan Ülkeler Konsey toplantısına, bu dört ülkenin liderleri katılmıştı. Cumhurbaşkanı Gül de, bu toplantınını önemine işaret etmişti.

SURİYE'NİN GELECEĞİ
Ruhani ile yapılacak toplantının en önemli konu başlıklarından birinin de Esad ve Suriye olacağı belirtildi. Bu konuda, Ruhani'nin eskisi kadar sert olmadığı ifade edildi. Avrupa medyasında çıkan haberlerde, Türkiye ileİran'ın kritik konularda anlaşması halinde, ABD ve İngiltere'nin bölgede üstünlüğünün sona ereceğine dikkat çekildi.

Kaynak: Takvim

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.