Ruhun Allah'la sözleşmesi neydi?

Ruhun Allah'la sözleşmesi neydi?

İnsanın cisminden önce ruhu mu vardı? Ruhlar aleminde yaratıcı ile yapılan sözleşme neydi? Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mustafa Özgen cevapladı:

Emrah İriç'in haberi

Yaratılışın en gizemli konularından biri olan Ruh konusuna derinlemesine bir giriş yapıyoruz. Gerek gazetelerde, televizyonlarda yapılan programlardan, gerekse kitaplardan, dergilerden ruh ve insan konusuna dair ne varsa tek tek derleyip siz okurlarımızla paylaşıyoruz....

Kimi zaman bazı soruları ehline sorup cevap bulmaya çalışacağız. Bu süreçte siz de aklınıza takılan soruları admin@emrahiric.com e-posta adresine gönderebilirsiniz.

'İnsanın ruhsal yolculuğu' dosyasına girişi 3 soru ile yapıyoruz. Bu sorularımızın cevabını Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mustafa Özgen'den alacağız.

İnsanın cisminden, fiziksel bedeninden önce ruhu mu vardı? Ruhlar aleminde yaratıcı ile yapılan sözleşme neydi? Kalu Bela ne demektir?

- Bazıları ruhun toptan, Hazreti Adem'in yaratılmasından sonra onun sırtından arkasından gelecek nesilleri yarattı şeklinde yorumlar. Çoklarının kabul ettiğine göre ise, bir ruhlar alemi vardır. Ruhlar aleminde ruhlar eşit şekilde yaratıldı. Tasavvufi bakış açısından bakılınca bu daha çok kabul ediliyor. Cesetler şekillenmeye başladıktan, vücut teşekkül ettikten sonra ona bir ruh üfleniyor. Orada bu vahiyler bilgiler veriliyor denirse de aslında bilgi almaya kabiliyetli bir ruh var orada...

Sözleşme mantığına da bu uygun düşüyor. Sözleşme daha sonra gelişecek bir akdin önceden belirlenmesi anlamındadır. Bu sözleşme Kalu Bela dediğimiz şeydir.

Cenab-ı Hak, ruhları yarattığı zaman, 'Elestü birabbiküm' buyurdu. Ruhlar da 'bela' diye cevap verdiler. Yani Elestü birabbiküm, 'Ben sizin Rabbiniz değil miyim' demektir. Kalu Bela ise, 'Evet, sen bizim Rabbimizsin' demektir.

'Kalu Beladan beri müslümanım' demek, 'Ruhlarımızın "Evet" dedikleri zamandan beri müslümanım' demektir.

Neam da, bela da evet demektir. Olumsuz soruların olumlu tasdiki için neam değil, bela kullanılır.

Nefis ve şeytan aynı şeyler midir?

- Allah nefsi kendisine düşman olarak ilan ediyor. Nefis seni cenneten uzaklaştırır. Nefis ve şeytan aynı şey değildir. Şeytan, nefsin yardımcı unsurlarındandır. Nefis benim içgüdülerimin isteklerimin toplamının adıdır. Nefiste öyle bir şey vardır ki rabbını bile kabul etmemiştir. Bütün dinlerde vardır bu. Nefsin yaratılışı kötüdür. Ondan hayır beklenmez.

Devam edecek...

Moralhaber.net

Etiketler :