Rumlardan Tarihi İtirafa Sert Tepki

Rumlardan Tarihi İtirafa Sert Tepki

Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu'nun AB'ye üye olmak için Avrupa'yı kandırdıklarını söylemesi adayı ayağa kaldırdı.

Kıbrıs'taki referandumun üzerinden tam 7 yıl geçtikten sonra Rum tarafından tarihi itiraflar geldi.

Yunanistan'daki SKY televizyonuna demeç veren Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Güney Kıbrıs’ı ayağa kaldıran açıklamalar yaptı.

Rum tarafının müzakere masasında neredeyse Türk tezlerine yaklaşan tavizler verdiğini söyleyen Başpiskopos Hrisostomos, "Kıbrıs Cumhuriyeti 2004 yılında Annan Planını kabul edeceğini belirterek, Avrupa Birliği üyeliği için Avrupa’yı kandırdı" dedi.

Hrisostomos'un açıklamaları şöyleydi: "Türklere verilen kabul edilemez tavizler Helenizmin Kıbrıs toprağındaki devamını tehdit ediyor. Siyasiler tarafından yönetilen milli davada, 50 yıl içinde Kıbrıs’ın yarısı kaybedildi, şimdiyse tamamı tehlike altındadır."

Çözüm çabalarına da değinen Başpiskopos, Rum Yönetimi eski lideri Glafkos Klerides’in, AB’ye, Güney Kıbrıs’ın üyeliğine karşılık, Kıbrıs sorununu Annan Planı temelinde çözme sözü verdiğini söyledi.

Başpiskoposun itiraf niteliğindeki açıklamaları, Rum tarafını karıştırdı. Başta siyasiler olmak üzere medya da dini liderlerine ateş püskürdü.

Dini lidere öfke manşetlerdeydi. Polisitis gazetesi, "Konuşma Hrisostomos" başlığını kullandı. Fileleftheros gazetesi "Hükümet ve AKEL Başpiskopos’a ateş püskürdü. Din adamı gibi değil politikacı gibi davranıyor" ifadelerine yer verdi. Haravgi gazetesi ise "Hazret içteki birliği yine unufak etti" manşetini attı.

Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu Başpiskopos’un Rumlara ve milli davaya zarar verdiğini ileri sürerek açıklamalarının iç cepheyi paramparça ettiğini savundu.

İktidardaki AKEL partisinin lideri Andros Kiprianu da, II. Hrisostomos’u bölücülükle suçladı ve halka kötü örnek olduğunu söyledi. Kiprianu "Açıklamaları yabancıların eline Kıbrıs Cumhuriyeti’ni cezalandırması için koz veriyor. Başpiskopos politikacı gibi davranıyor, halkı bölecek konuşmalar yapıyor" dedi.

Muhalefet liderleri de Başpiskopos’un açıklamalarını sert dille eleştirdi. Ana muhalefetteki Demokratik Seferberlik Partisi lideri Nikos Anastasiades, Hrisostomos’un açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirterek din adamlarının siyasete müdahale etmesini eleştirdi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.