Rus Otomobili GAZ Geliyor

Rus Otomobili GAZ Geliyor

Sağlamlığı, ilk alış değerindeki ucuzluğu, parçasının bol ve ucuz olması ve bakım maliyetlerinin düşüklüğü ile dikkat çeken Rus Otomobili GAZ Türkiye'ye geliyor.

Rusya Federasyonu ve Litvanya'da üretilen 'GAZ' marka ticari araçlar Türkiye pazarına yeniden giriyor. Türkiye'de Suzuki, Subaru ve Citroen otomobil markalarında üst düzey yöneticilik yapan ve son olarak da Mehmet Sabancı ile birlikte MG ve Rover'in Türkiye distribütörü olan Derya Kartoz, yeni kurduğu Kuzey Otomotiv ile şimdi Rusya'nın ticari araçlardaki önde gelen markası GAZ'ı Türkiye'ye getireceklerini söyledi.
HEDEF 2 BİN ARAÇ

2008 yılı Nisan ayında Rusya GAZ ile yapılan anlaşmalarla resmi distribütör olarak faaliyetlerine başlayan ve Türk-Litvanya ortaklığı olarak kurulan Kuzey Otomotiv ticari araç kategorisinde ilk etapta Türkiye'ye 400 adet araç getireceklerini ve 2009 için de hedeflerinin 2 bin araç olduğunu açıkladı. Kuzey Otomotiv Genel Müdürü Derya Kartoz, GAZ'ın geçmiş dönemde değişik şirketler aracılığıyla ithal edildiğini belirterek, Türkiye'de de bu araçların özellikle ticari kişi ve kuruluşlar tarafından tercih edileceğini düşünüyoruz" dedi.

AVRUPA'DAN GELEN GAZ

GAZ'ın Türkiye'deki önceki deneyimi ve satış grafiği hakkında bilgi veren Derya Kartoz, "GAZ, Türkiye'de 2004-Nisan 2006 arasında 4 bin 250 adet, 2006 yıl sonuna kadar 150 adet olmak üzere toplam 4 bin 400 adetlik bir araç parkına sahiptir. Ancak daha önce ithal edilen araçlar Rusya'da üretilen Steyr lisanslı Euro2 standartlarında motora sahipti. Biz ilk kez Avrupa'daki GAZ fabrikasından şimdilik Euro3 (yıl başından itibaren Euro4 olarak devam edecek) standartlarında Andoria turbo dizel motorlu araçları getirdik" dedi.

PARÇA VE MALİYETLERİ UCUZ

Kartoz, GAZ'ın sağlamlığı, ilk alış değerindeki ucuzluğu, parçasının bol ve ucuz olması ve bakım maliyetlerinin düşüklüğü ile Türkiye'de önemli bir pazara sahip olacağını söyleyerek, "Daha önce pazara girmiş olan araçlardan tamamen farklı ve üstün bir motora sahip olması da bu tespitlerimizi olumlu yönde tetikleyecektir" diye konuştu.


Türkiye'de tesis kurulabilir

Hedef kitle ve bölgesel olarak yoğunlaşma konusunu değerlendiren Rover distribütörü Derya Kartoz özetle şunları söyledi: "Hedef kitlemiz ticari faaliyetlere sahip kişi ve kuruluşlar. Tamamen çeşitli kategori ve sınıflarda yük taşıma amaçlı olan araçlarımızı yeni bir takım uygulamalar ile kullanım sahalarını geliştirmekteyiz. Araç üstü katlanır vinçler, vakum ve süpürme makinaları, çekici kurtarıcı gibi araçlar bunlardan bazıları. Ticari araçlar olarak uzun şaseli kamyonet ile çift kabinli kamyonetler bizim için biraz daha önem taşıyor."