Rüşvet pazarlığı dinlemeye takıldı

Rüşvet pazarlığı dinlemeye takıldı

Üniversite ile hastane yemekhanelerine düşük kalorili yemek verip ihaleye fesat karıştırdığı öne sürülen çeteyi telefon konuşmaları ele verdi.

Hasta yemeklerinin kalorisini düşürerek haksız kazanç elde ettikleri öne sürülen yemek şirketi sahipleri ve hastane çalışanları arasındaki 'rüşvet' görüşmeleri telefon dinlemesine takıldı. İstanbul, Boğaziçi, Galatasaray üniversiteleri ile 11 devlet hastanesinin yemek dağıtımını yapan 38 yemek şirketine yönelik 'ihalelere fesat karıştırma' iddiasıyla yürütülen soruşturmanın ayrıntıları ortaya çıkıyor.

Operasyonda gözaltına alınan 41 şüpheliden 30'u ifadeleri alındıktan sonra savcılık talimatıyla serbest kalırken, 11'nin sorgusu sürüyor. Çetenin İstanbul Üniversitesi yemekhanesi ihalesine girmeden önce kapıda yaptığı pazarlıkla ilgili dosyaya giren fotoğraflara AKŞAM ulaştı.

 

DİNLEME YAPILDI

Polis soruşturmada adı geçen 38 yemek şirketinin yaptığı tüm işlemleri inceliyor. Polisin operasyon öncesi yaptığı teknik takipte bir yemek şirketinin sahibi ile çalışanı arasında, İstanbul'un en önemli hastanelerinden birinin müdürüne verilecek rüşvetle ilgili yapılan telefon görüşmesi kayıt altına alındı. Konuşmada hastane müdürünün 'tatile gitmek için para istediği' öne sürülüyor.

 

CENTİLMENLİK SÖZÜ

Çete üyesi olduğu öne sürülen yemek şirketi sahiplerinin aralarında centilmenlik anlaşması yaptığı, ihaleler öncesi birbirlerini arayıp kimin ihaleye gireceği yönünde anlaştıkları da ortaya çıktı. Yemek şirketi sahiplerine, para karşılığı gizli ihale bilgileri sızdıran, şartnamelere uymayan düşük kalorili yemek servislerine göz yuman bir başhekim, 3 doktor ve 6 hastane müdürü de sorgulandı.

Yaklaşık bir yıldır hastalara ve yemek alımı yapan kurumların personeline kalorisi düşük yemek yedirdikleri öne sürülen ünlü yemek şirketlerinin sahipleri ve çalışanlarının da aralarında olduğu çetenin, Genelkurmay Başkanları yetiştiren Türkiye'nin en büyük askeri okullarından Kuleli Askeri Lisesi'nin yemek ihalesine de fesat karıştırdığı öne sürüldü. Gözaltındaki şüphelilerin sorguları sürüyor.

 

İşte pazarlığın fotoğrafı

AKŞAM soruşturma dosyasında yer alan 'rüşvet pazarlığı' fotoğrafına ulaştı. Fotoğrafta İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenen bir ihale öncesi yemek şirketi sahipleri görülüyor. Dosyada şirket sahiplerinin aralarındaki 'centilmenlik' anlaşması gereği şüphe çekmemek için ihaleye birlikte girip önceden yapılan anlaşma gereği az miktarlarda fiyat arttırdıkları öne sürülüyor. Fotoğrafta gözaltına alınan şüphelilerden Ekrem Hayri K., Yılmaz Y., Levent B. ile İlker K. bir arada.

 

15 Eylül 2009 tarihinde yemek şirketi sahibi N. A. ile çalışanı E.H.K. arasında geçen konuşma, rüşvetin belgesi sayıldı:

E.H.K.: Bu şey S. abi aradı...

N.A.: Kim?

 

AKŞAM

E.H.K.: S. S.

N.A.: Okmeydanı

E.H.K.: Olduğu yerde

N.A.: Ne istiyor? Şey mi istiyor?

E.H.K.: He biraz ön şey istiyor herhalde... Bir şeyler istiyor yani tatile gitmiş de falan da filan da 'hatırlatırım abi' dedi

N.A.: Bir on kağıt ayarla da o zaman. İsmail'i şey yap arasın beni bir on kağıt verelim öbürünü de...

E.H.K.: Yarın veya öbür gün

N.A.: Tamam veya beş kağıtla halledebilir miyiz onu?

E.H.K.: Olur

N.A.: Beş kağıt ver o zaman. Para yok zaten

E.H.K.: Ben tatile gidiyorum, sen ona beş ver de... Ona sen gel sonra bakarız falan diyeyim

N.A.: İyi, olur tamam. Beş kağıda olur.

E.H.K.: Yeter ona fazla bile.

 

Etiketler :