Rüşvetin kodu: Turşunuz hazır alabilirsiniz

Rüşvetin kodu: Turşunuz hazır alabilirsiniz

Çubuk Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı doğrultusunda yapılan rüşvet çetesine yönelik ''Çürük Elma'' operasyonunda gözaltına alınan 13'ü polis toplam 38 kişi adliyeye sevk edildi.

Çubuk Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı doğrultusunda yapılan rüşvet çetesine yönelik ''Çürük Elma'' operasyonunda gözaltına alınan 13'ü polis toplam 38 kişi adliyeye sevk edildi.

Minibüsçülerden aidat adı altında rüşvet toplayan kooperatif başkanının, rüşvet paralarını ''turşunuz hazır'' şeklinde polise ulaştırdığı öğrenildi. Minibüsçülerden paraların toplanması ve ''turşu'' diyerek polise ulaştırılması işinde kooperatif başkanının bir muhasebeci bile görevlendirdiği ortaya çıktı.

Çubuk-Ankara arasında sefer yapan yolcu minibüslerini haraca bağlayan rüşvet çetesinde Ankara Emniyeti Trafik'te görevli Emniyet Amiri Ü.Y.Y., Komiser O.A. ile Çubuk Minibüs ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatif Başkanı Y. T., eski Başkan Ü.A, ve mevcut başkan yardımcısı M.S.'de bulunuyor. Çubuk Savcısı Zafer Dur'un yürüttüğü soruşturma çerçevesinde harekete geçen Ankara Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği operasyonda aralarında emniyet amiri ve komiserinde bulunduğu 13 polisin gözaltına alınmasından ötürü rüşvet operasyonuna ''Çürük Elma'' adı verildi.

RÜŞVET ÇARKI ORTAYA ÇIKARTILDI

Çubuk merkezli rüşvet operasyonu, Çubuk-Ankara hattında yolcu taşıyan bir halk minibüsü sahibinin savcılığa; ''aidat adı altında bizden rüşvet toplanıyor'' şeklinde ihbarıyla başladı.

Savcılığın talimatı doğrultusunda araştırmaya koyulan polisler, 6 ay süren bir teknik takip sonucunda aralarında trafik polislerinin de bulunduğu rüşvet çarkına ulaştı. Soruşturmada bölge trafiğinde çalışan polislerin, Çubuk-Ankara hattında çalışan minibüslerden kooperatif başkanı aracılığıyla para toplattıkları, kamyon sahiplerine ''rüşvet karşılığında'' aşırı yük taşımalarına izin verdikleri, taşıma şirketlerinden toplanan rüşvet karşılığında bu şirketlerin rakiplerini yıldırmak için araçlarına ceza yazdıkları belirlendi.

RÜŞVETİN KOD ADI: TURŞU

Çubuk'ta bulunan 60'a yakın yolcu minibüsünden sefer başı 5 lirayı ''zorluk çıkartan zabıta, jandarma, polis, değnekçi''lere verilecek ''aidat'' diye toplayan Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Y.T.'nin, bir ayda minibüsçülerden topladığı yaklaşık 30 bin lirayı trafik polislerine iki taksit halinde ulaştırdığı kaydedildi.

Çubuk-Ankara yolundaki Ülker Bisküvi Fabrikası'ndan başkentin girişindeki Aydınlıkevler'e kadar olan bölümdeki trafik polislerinden sorumlu Emniyet Amiri Ü.Y.Y. ve yardımcısı Komiser O.A.'nın toplanan rüşvetleri alarak bu bölümde minibüsçülerin fazla yolcu taşıma gibi kuraldışı hareketlerine göz yumduğu bildirildi.

Minibüsçüleri rüşvete zorlama için çeşitli bahanelerle ''ehliyet ve ruhsatına'' el koyan trafik polislerinden kooperatif başkanı Y.T'nin ''aidatlarınızı verin sizin ehliyet ve ruhsatınızı kurtarayım'' diyerek topladığı rüşvetleri, Aydınlıkevler'de bulunan bir Çubuklu bir taksi durağına bıraktığı belirtildi.

Y.T.'nin toplanan rüşvetleri her ayın 1. ve 15.inci gününde iki taksit halinde polislere verilmek üzere bıraktığı, zarf içinde bırakılan rüşvet için telefonda; ayın başında bırakılan paralar için, ''1 kilo turşunuz hazır alabilirsiniz'' ayın ortasında bırakılan rüşvet için ise; ''2 kilo turşunuzu bıraktık, hazır. alabilirsiniz'' diye şifreli konuştukları ifade edildi.

Taksi durağına bırakılan paraların emniyet müdürü tarafından suça iştirak eden polisler arasında paylaştırıldığı, suça ortak olmayan trafik polislerinin ise sık sık karayolundaki görev yerleri değiştirildiği ileri sürüldü.

Rüşvet çarkının başında bulunan Kooperatif Başkanı Y.T.'nin polislere verilmek üzere topladığı paraların bir bölümünü de kendine ayırarak haksız kazanç sağladığı belirtildi.

Y.T.'nin sırf bu rüşvet çarkını döndürebilmek için H.G. isimli bir muhasebeci çalıştırdığı öğrenildi.

H.G.'nin aidat adı altında rüşvet veren minibüsçülerin çetelesini tuttuğu vermeyenleri ise başkanı Y.T.'ye bildirdiği, Y.T.'nin de rüşvetten kaçan minibüsçülere zorluk çıkartılması için şebekenin içinde bulunan polislere bu bilgiyi ulaştırdığı iddia edildi.

Sefer esnasında polis tarafından sık sık ehliyet ve ruhsatlarına el konulan minibüs sahiplerinin, belgelerini kurtarabilmek için sonuçta rüşvet vermek zorunda bırakıldığı belirtildi.

Çubuk Cumhuriyet Savcısı Dur'un talimatıyla yürütülen soruşturmanın Kızılcahamam, Akyurt, Polatlı'ya kadar uzandığı ve buralarda rüşvet alan görevliler ile rüşvet veren kamyon sahiplerinin de gözaltına alındığı öğrenildi.

Öte yandan emniyetin ''Çürük Elma'' adını verdiği operasyonda 13'ü polis toplam 38 kişi, sorgularının tamamlanmasının ardından ''örgüt kapsamında rüşvet almak, rüşvet vermek, irtikap, görevi kötüye kullanmak, haksız kazanç elde etmek'' gibi suçlamalarla Çubuk Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edildi. (CİHAN)

 

Etiketler :