Rusya ve Japonya arasında adalar gerginliği

Rusya ve Japonya arasında adalar gerginliği

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in Kuril adalarına ziyareti ve bu konuda yaptığı son açıklamalar üzerine iki ülke arasında başlayan gerlim tırmanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in tartışmalı Kuril adalarına ziyareti ve bu konuda yaptığı son açıklamalar üzerine iki ülke arasında başlayan siyasi gerginlik, Japon Dışişleri Bakanı Seiji Maehara'nın geçtiğimiz günlerde Moskova'ya yaptığı ziyarete rağmen tırmanmaya devam ediyor.

Japonya'da aşırı milliyetçi gruplar tarafından Rusya Büyükelçiliği karşısında düzenlenen eylemde Rus bayrağının yakılmasına sert tepki gösteren Kremlin, sorumluların yakalanmasını talep ederken, Kremlin yanlısı gençlik örgütleri ise Moskova'daki Japon büyükelçiliği önünde protesto eylemleri düzenliyor.

  Kremlin yanlısı Mestniye (Yerliler) Örgütü tarafından bugün Japonya'nın Moskova Büyükelçiliği karşısında “Kuril adalarından elini çek” sloganı altında düzenlenen eylemde Japon hükümetinin Kuril adalarıyla ilgili açıklamaları protesto edildi. Ellerinde Rusya bayrakları taşıyan göstericiler, “Kuril adaları Rusya'dır”, “Kuril adaları tatil için harika bir bölgedir”, “Tatilimizi Hurghada'da değil Kunaşir'de yapacağız” yazılı posterler açan göstericiler, yaklaşık 1 saat devam eden eylem boyunca, “Kuril bizimdir”, “Rusya dilimlere bölünecek portakal değil”, “Bir karış toprağımızı bile kimseye kaptırmayız” şeklinde sloganlar attı.

  Mestniye Harekatı lideri Tatyana Dimitriyeva, “Japonya tarafı Kuril adalarının aynen Moskova, Petersburg gibi Rusya'nın bir parçası olduğunu kabullenmeli. Rus halkı da Kuril adalarının sadece küçük bir ada değil anı zamanda dünyanın en güzel yerlerinden biri olduğunu bilmesi gerekiyor. Bu nedenle biz vatandaşlarımıza tatillerini Kuril adalarında geçirmelerini tavsiye ediyoruz. Bizim gençlik harekatımız aynı zamanda bir çevreci örgüt olduğu için yakın tarihlerde topluca Kuril adalarına gitmeyi ve Japonların sanayi atıklarının bölgeye verdiği zararı yerinde tespit etmeyi planlıyoruz” dedi.

  2010'un Kasım ayında Medvedev'in İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Japonya ile tartışmalı Kuril adalarını ilk defa ziyaret etmesi iki ülke ilişkilerinde gerginliğe neden olmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :