Rusya'da Lenin mi Allah mı polemiği

Rusya'da Lenin mi Allah mı polemiği

Rusya ulusal marşından Allah'ın adının çıkarılması için çalışmalara başlayan Komünist Partisi'ne Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in partisi Birleşik Rusya'dan sert tepki geldi.

Birleşik Rusya yöneticilerinde Andrey İsayev, Komünist Parti'nin milli marşta değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı önerisinin Duma'ya sunulmasını engelleyeceklerini belirtti.

 

Komünist Parti'yi eleştiren İsayev, "Ortak değerlerimizle ilgili tüm partiler aynı saygılı duruşu sergilemeli. Siyasi partiler ülkenin ulusal çıkarlarına yönelik suikast yapmamaları gerekiyor. Eğer Komünist Parti, bu konuyu Duma'ya getirirse, biz de Lenin'in mozoleden çıkarılarak toprağa gömülmesini gündeme getiririz." dedi.

 

KOMÜNİST PARTİ'DEN SİYASİ KRİZ ÇIKAR TEHDİDİ

 

Rusya Komünist Partisi Lenin'in toprağa gömülmesi ile ilgili iktidar partisinin eleştirilerine yanıt vermekte gecikmedi. Komünist Parti üst düzey yetkilisi Vadim Solovyov, "Lenin'in toprağa gömülmesi ülkede halk referandumuna yol açar. Bu kadar ciddi bir konu ki bunu ancak referandum çözebilir. Biz bu tartışmadan korkmuyoruz. Referandumu da kesinlikle kazanırız. Bu durum Kremlin ve Başbakanlık için siyasi krize neden olur. İdeolojik konuların kurgusunu yapmak toplumun paralanmasına neden olur. Ekonomik krize siyasi kriz de eklenir. İsayev de hedef tahtasına oturtulur." dedi.

 

Komünist Parti milletvekili konunun görüşülmesi için Duma'ya "Rusya Ulusal Marşı'yla İlgili" yasa değişikliği önerisi sunmuştu. Komünist Parti teklifinde, "Marşımızdaki "Allah'ın koruduğu ana toprak" ifadelerinin "Bizim koruduğumuz ana toprak" olarak değiştirilmesini önermişti.

 

Rus ulusal marşında Allah'ın ismi şu şekilde geçiyor:

 

Onurlan Ülke! Biz seninle onur duyuyoruz!

 

Güney denizlerden kutuplara kadar

 

Dört tarafa serilip serpilen orman ve tarlalarımız

 

Dünyada tek sen varsın! Sadece sen varsın!

 

Allah'ın koruduğu ana toprak!

 

KİLİSE TEPKİLİ

 

Rusya Ortodoks Kilisesi temsilcilerinden Georgi Roşçin dini olmayan tamamı ile şüpheli bazı prensiplerle toplumun birliğini kurmaya çalışmanın mümkün olmadığını söylemişti. Roşçin Rus basınına yaptığı açıklamada, "Milli marşımız Rusya'nın Hıristiyanlığı kabulünün ardından ortaya çıkan tarihi ve dini değerlerle bağlantılı. Allah'ın isminin milli marştan çıkarılması Rusya'yı birleştirmez, böler." uyarısında bulunmuştu

Etiketler :