Rusya'da toplu mezar bulundu

Rusya'da toplu mezar bulundu

Rusya'nın Vladivostok ketinde, Stalin dönemine ait olduğu belirtilen toplu mezar bulundu.

Rusya'nın Japonya sınırındaki Vladivostok bölgesinde toplu mezar bulundu. Uzmanlar toplu mezarın SSCB Başkanı Josef Stalin dönemine ait olduğu kaydediyor.

Rus Tihookeanskaya Mostostroitelnaya Kompaniya (TMK) inşaat şirketi Başkanı Viktor Grebenev, basına yaptığı açıklamada Vladivostok kent kenarındaki inşaat alanında toplu mezara ulaştıklarını belirtti. Grebenev, "Geçtiğimiz yılın son bahar ayında da bölgede ilk toplu mezar ortaya çıkarmıştık. Şimdi yeni mezarların ardından inşaatı durdurduk. İnşaat alanına polis, savcılık ve kent valiliği yetkilileri sevk edildi." dedi. Tanıkların ifadesine göre inşaat alanında toprak yüzeyinden insan kafatası ve kemiklerini görmek mümkün.

Uzakdoğu'da araştırma yapan Rus tarihçisi Viktor Şalay, bölgede Stalin döneminde sürgün kamplarının bulunduğunu hatırlattı. Şalay, "Buraya yakın bir yerde anıt yapılmıştı. Burada Stalin'in baskıcı rejimi sırasında siyasi mahkumları kurşuna diziyorlardı. Muhtemelen infaz edilenleri fazla uzak olmayan yere gömüyorlardı. Birkaç kilometre ötede ise mahkumların kaldığı kamplar bulunuyordu. Açlık ve hastalıktan ölen mahkumları da burada gömüyorlardı." diye konuştu.

Bazı kafataslarında kurşun izlerini bulduklarını anlatan Rus tarihçi, olayla ilgili kurumların titiz araştırma yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi. Bölgede toplu mezarın bulunmasının ardından yol inşaat çalışmaları durdurulurken, çalışmaların devam edip etmeyeceği konusu da henüz belli değil. Dünya Bülteni

Etiketler :