Rusya'dan nükleer silahsızlanma anlaşması

Rusya'dan nükleer silahsızlanma anlaşması

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'nın ABD ile imzalanan stratejik silahlarda indirim anlaşmasını (START) üç ayrı oturumda kabul etmesinin ardından, parlamentonun üst kanadı Federal Konsey de anlaşmaya onay verdi. Nükleer silahlarda indirim öngören tarihi

Parlamentoda yapılan ek düzenlemelerle saldırı ve savunma silahlarının bağlantılı hale getirilmesi sağlandı. Rusya füze kalkanı ile ilgili yapılacak bir düzenlemenin kendi güvenliğini tehdit etmesi durumunda anlaşmadan çekilebilecek. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'da, Aralık 2009'da süresi dolan START-1'in yerini alacak yeni anlaşma ile ilgili son oylamada 350 milletvekili 'evet' oyu kullanırken, 96 milletvekili de' hayır' dedi. Bir vekilin de çekimser kaldığı belirtiliyor. Federal Konsey'de bugün gerçekleşen oturumda ise salonda yer alan 137 senatörün tamamı anlaşmaya olumlu yönde oy verdi.

Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama'nın Prag'da 8 Nisan 2010'da imzaladıkları nükleer silahsızlanma anlaşmasını ABD Senatosu 22 Aralık'ta 26'ya karşı 71 oyla kabul etmişti.

Anlaşmaya göre Soğuk Savaş yıllarında 40 bini bulan nükleer başlık sayısı 1550'nin altına ve fırlatma sistemleri de 800'e indirilecek. Senatonun anlaşmayı onay sürecinde füze kalkanı ve diğer askeri varlıklardan bağımsız olarak START anlaşmasını ele alması Duma'da tartışmalara neden olmuştu.

Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Konstantin Kosaçyov parlamentoda yaptığı konuşmada, yeni stratejik silahların ABD tarafından konuşlanması durumunda Moskova'nın da anlaşmayı askıya alabileceğini belirtmişti. Kosaçyov, "Yeni silah sistemleri ve tüm muhtemel senaryoların anlaşmada ya da dokümanlarda yer alması mümkün değil..." hatırlatmasında bulunmuştu. Anlaşmanın 14'üncü maddesine göre, ortak komisyonların uzlaşı sağlayamaması durumunda anlaşmadan çekilme haklarının olduğunu hatırlatan Kosaçev, "Tüm sürprizlere karşı yeterli mekanizmalar geliştirilmiş durumda" hatırlatmasında bulunmuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :