Rusya'dan önemli 'Türkiye' açıklaması

Rusya'dan önemli 'Türkiye' açıklaması

Rusya’nın en büyük şirketlerinden Gazprom'dan, Türkiye'ye gaz akışını düşürmesi konusunda önemli bir açıklama geldi.

Türkiye’de bugün gündemin önemli maddelerinden birini, Gazprom’un Türkiye'ye gaz akışını alıcılarla fiyat anlaşmazlığı nedeniyle kayda değer şekilde azaltması oluşturmuştu.

Rus haber ajansı İnterfaks’ın haberinde, 10 Şubat’tan bu yana Gazprom’un Batı Hattı üzerinden Türkiye’ye gönderdiği doğalgaz arzının günlük ortalama yüzde 50 azaldığı iddia edilmişti.

Özel sektör tedarikçileri; Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji Rusya ile 2013’te yapılan anlaşma doğrultusunda yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor.

Gazprom, daha önce gaz alan bu şirketlere yaptığı yüzde 10,25'lik indirimi bu yıl için uygulamayacağını duyurmuştu.

Türkiye ile Rusya arasındaki Suriye odaklı siyasi gerilim, bu gelişmenin ticari boyutun ötesinde algılanmasına neden oldu.

Türkiye’nin, hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını Suriye sınırında düşürmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmişti. Rusya Federasyonu yönetimi, Türkiye’ye karşı ticari alanlarda bazı yaptırım kararları almıştı.

Gazprom yetkililerinin isim vermeden yaptığı açıklamada verdiği mesajlar, bu açıdan önem taşıyor. “ Gaz akışının azaltılması, Türkiye ile Rusya arasındaki siyasi gerilimden mi yoksa şirketler arasındaki ticari anlaşmazlıklardan mı kaynaklandı?” sorusunun cevabının şifreleri bu açıklamada gizli olabilir.

İSTİKRARLI ŞEKİLDE…

Gazprom yetkililerinin açıklamaları özetle şöyle:

- Gazprom Export ile Türkiye’deki doğalgaz ithalatçısı özel şirketler arasındaki müzakereler yapıcı bir çizgide devam etmektedir.

- Müzakerelerin tamamlanmasının ardından elde edilen sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacaktır.

- Türkiye’deki ticari ortaklarımızla olan ilişkilerimizi mevcut sözleşmeler temelinde istikrarlı şekilde sürdürebilme arzusundayız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.