Rusya'nın 15 milyar doları 'yandı'

Rusya'nın 15 milyar doları 'yandı'

Yangın ve kuraklığın ülke ekonomisine 15 milyar dolarlık maliyeti olduğu hesaplandı.

Rusya'yı Haziran ayının ortalarından beri esir alan sıcak hava dalgası yüzünden ortaya çıkan yangın ve kuraklığın ülke ekonomisine 15 milyar dolarlık maliyeti olduğu bildirildi.

HSBC'nin Rusya analistlerinden Aleksandır Marazov Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'a yaptığı açıklamada, Rus ekonomisinin yangınlardan ve kuraklıktan kaynaklanan kısa vadeli ekonomik kaybının Rusya'nın 2010 yılı Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYİH) yüzde 1'i olan 15 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

Yetkililerin bu yaz yaşanan felaketin ekonomiye olan etkisini yıl sonundan önce net olarak ortaya çıkarmalarının zor olduğunu söyleyen Marazov, “Kuraklık ve yangınların asıl negatif etkisi temmuz ve ağustos aylarına olacak" dedi.

Kommersant, ekonominin yangınlardan ve kuraklıktan doğrudan etkilenmesiyle ilgili tek somut verinin 2010 yılı için daha önce 90 milyon ton olan tahıl üretimi beklentisinin 60-65 düşürülmesi olduğunu belirterek, sadece tahıl ihracatıyla ilgili geçici yasağın yıl sonuna kadar ekonomiye 3 milyar dolar maliyetinin olacağını kaydetti.

Sıcak dalgası ağustos ortalarına kadar devam edecek

Bu arada, Rus haber ajansı RİA Novosti, Rusya'nın 22 bölgesinde şu ana kadar 52 kişinin ölmesine ve 3 bin 500 kişinin de evsiz kalmasına yol açan yangınların söndürülmesi için 24 saat boyunca 10 binlerce itfaiyeci ve askerin çalıştığını duyurdu.

Ajans, Pazar günü Rusya'nın değişik bölgelerinde 442 yangın tespit eden NASA'ya ait Terra ve Aqua uydularının pazartesi günü Rusya'da 377 yangın bölgesi tespit ettiğini kaydetti.

Meteoroloji uzmanları Rusya'nın tarihinde ilk kez karşı karşıya kaldığı sıcak dalgasının ağustos ayının ortalarına kadar devam edeceği tahmininde bulundu.
 

Etiketler :