S.Arabistandan Bu sefer Secde Yasağı

S.Arabistandan Bu sefer Secde Yasağı

Futbolcular sahada secde etme yasağı getiren fetva ortalığı karıştırdı.

Garip uygulamalarla meşhur Suudi Arabistan'da ortaya atılan yeni bir fetva, futbol camiasında gürültü kopardı. İslam'a zarar verdiği gerekçesiyle, futbolcuların gol attıktan sonra sahada secde etmeleri engellenmek isteniyor. Bu konudaki fetva, El Ezher uleması tarafından tepkiyle karşılandı.

Futbolcuların gol attıktan sonra secde etmelerinin caiz olmadığı şeklindeki Suudi Arabistan kaynaklı fetva, El Ezher uleması tarafından tepkiyle karşılandı ve tartışmalara sebep oldu.

Futbolcuların sahade secde etmelerinin İslam dinine zarar verdiğini iddia eden Suudi Arabistanlı Dr. Salih bin Mukbil El Usaymi, bu konuda 40 sayfalık bir araştırma yaptığını ve yakında yayınlayacağını ifade etti.

El Usaymi konu ile ilgili yaptığı konuşmada; 'Öncelikle şu iki sorunun cevabını vermemiz gerekir: Gol atmak Allah'a şükrü gerektiren bir nimet midir? Eğer nimetse Cuma ve diğer namazlarda futbolculara dua edilmesine ruhsat vermek gerekir bu bir. İkinci soru ise; şükür secdesi bir davet vesilesi midir? Bence bu sadece Müslümanlar tarafından anlaşılan bir hareketten ibaret. Diğer ülke halkları bu hareketi, futbolcunun takım arkadaşlarını selamlaması şeklinde yorumluyor' dedi.

EL EZHER ALİMLERİ USAYMİ'YE KATILMIYOR

El Ezher Üniversitesi karşılaştırmalı fıkıh dalı bölümü başkanı Abdulğani Besyuni fetvayı reddederek, fubolcunun sahada secde etmesinin caiz olduğu, dini bir sakıncasının bulunmadığını söyledi. Besyuni; 'Futbolcu Cenabı Allah'ın kendisine vermiş olduğu gol atma nimetinden dolayı şükrediyor. Bunda dini bir mahsur bulunmamaktadır' iddiasında bulundu.

El Ezher'in Fetva Müsteşarı Şeyh Ali Bu Hasan da, 'Fubolcunun gol sevinciyle başka bir hareket yapmaktansa secde etmesinde her hangi bir mani bulunmamaktadır. Bu şükür secdesini mübahtır, yapılabilir' ifadesini kullandı.

Kuran'ı en güzel okuyanlar Mısırlı Şeyh Muhammed Cibril ise İslam Dininin sporu teşvik ettiğini, fubolcuların ibadet olarak değil adet olarak secde ettiklerini, Müslüman olmayan bazı Avrupafutbolcuların da gol attıktan sonra secde etmeye başladıklarını, bunun İslam Dinine zarar verdiğini söyledi.

dunyabulteni.net

Etiketler :