Saadet Partisi, Clinton raporu hazırladı

Saadet Partisi, Clinton raporu hazırladı

Saadet Partisi (SP), Ortadoğu ziyaretinin son ayağını Türkiye'de tamamlayarak geri dönen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Türkiye temasları ve muhtemel sonuçlarıyla ilgili değerlendirme raporu hazırladı.

Saadet Partisi Dış ilişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı ve uluslararası ilişkiler uzmanı Doç. Dr. Oya Akgönenç, dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu ile Genel Başkan Yardımcısı eski Adana Milletvekili Ertan Yülek tarafından hazırlanan raporda, Clinton'ın Türkiye ziyaretinin en önemli konusunun ABD'nin Irak'taki askerlerini Türkiye üzerinden çekilmesi olduğu ve bunun da ciddi sonuçları olacağı iddia edildi.

Clinton'ın ziyareti ve ABD Başkanı Barack Obama'nın bir ay içerisinde Türkiye'ye yapacağı ziyaretin ayrıntılarının incelenmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda, masadaki hassas konuları arasında, ABD askerlerinin Irak'tan çekilme operasyonunun takvim ve yolları, ABD askerlerinin çekilirken götürecekleri ve bırakacakları silah ve savaş malzemelerinin konumu ve korunması, Afganistan'a asker veya insani yardım konularında Türkiye'den talepler, yaklaşmakta olan "Ermeni Tasarısı"nın başkan tarafından kabul edilip, edilmeyeceğinin bulunduğu kaydedildi.

ABD'nin Irak'a müdahalesi sırasında Türkiye üzerinden ABD askerinin geçirilmesine TBMM'nin izin verilmediğine işaret edilen raporda, şu görüşlere yer verildi: "Tam altı yıl sonra Irak'ta çekilme başlatılırken neden illa aynı yerlerden ABD askerinin geçmesi, geçirilmesi istenmektedir? Maksat, zorla veya tesadüfen "kendi isteklerinin bir şekilde yaptırılması" ve Türkiye'ye sözünün "yedirilmesi" midir? Türkiye üzerinden en az birkaç yıl süre ile devamlı Amerikan askerlerinin ve vasıtalarının geçmesi sırasında gerekli "güvenlik" durumu nasıl sağlanacak?"

Raporda, ABD askerlerin Türkiye'ye üzerinde Irak'tan çekilmelerinin parlamento kararı ile olması ve Türk halkının hissiyatı dikkate alınmadan hiçbir taahhüt altına girilmemesi istendi.

(CİHAN)


Etiketler :