Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali açıldı

Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali açıldı

Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde, Studio Festi’nin Seyhan Nehri’nde sergilediği gösteri ile açıldı.

Adana Hiltonsa Oteli’nde gerçekleşen açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Adana Valisi İlhan Atış, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin’in yanı sıra çok sayıda sanatsever katıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, etkinliğin Adana’ya çok yakıştığını belirterek, “Adana Yaşar Kemal, Orhan Kemal gibi daha nicelerini yetiştirdi. Adana çok önemli kültür toprağıdır. Sadece ürün bereketi değil insanı da çok bereketli ve marifetli. Adana’ya kültür etkinliğinin, tarımın ve sanayinin yakıştığı kadar yakıştığına inanıyorum. Adana’dan çıkıp uluslararası ölçeğe ulaşan bir ailenin doğduğu toprağa kültür etkinliğiyle dönmüş olmasını da Cumhuriyet’i karşı önemli bir görevin yerine getirilmesi olarak sayıyorum.” şeklinde konuştu.

Devlet Tiyatroları olarak dünya tiyatro haftasında ortaklık ettikleri 5 uluslararası etkinlik olduğunu vurgulayan Günay, “Adana’ Konya, Trabzon, Ankara ve Antalya’da uluslararası tiyatro etkinliği yapıyoruz. Türkiye’de 2008 yılında devlet tiyatrolarının 32 sahnesi vardı. Yeni sahnelerle birlikte 58’e çıkacak. Sanata önem veriyoruz. Hayat acımasız, katlanması zor ve katı yüzlü. Hayatı yaşanabilir kılan güzel sanatlardır. Sahne sanatları içerisinde insana en yakın olan tiyatrodur. İnsanlığın başlangıcından beri sahnede tiyatro var. Bu etkinliği bizlere kazandıran Sabancı ailesine de teşekkür ederim.”

Adana Valisi İlhan Atış ise Adana’nın sanatçıların kenti olduğunu vurgulayarak, “Adana sanatçıların kaynağıdır. Kaynaktan çıkan su billurdur. Sanatçılar da toplumun billurudur. Sanatçıları çok severiz ve karşılarında saygıyla eğiliriz. Adana kent gibi kenttir. Geniş bulvarların olması bir yeri kent yapmaz. Sinemanın, tiyatronun olması, Mustafa Kemal’in inkilaplarının olması orayı kent yapar. Adana Atatürk’ün en çok geldiği kenttir. Atatürk’te buranın kent olduğunu görmüştür. Sabancı ailesi de başımızın tacıdır. Bu festivalin düzenlendiğinden dolayı onur duyuyoruz. ”

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da Anadolu gibi birçok kültürün beşiği olmuş toprakların birer ferdi olarak, Türkiye’de kültür sanat çalışmalarının yaygınlaşması konusunda önemli sorumlulukları olduğunu söyledi. Sabancı Vakfı olarak, Türkiye’de sanat izleyicisi sayısını arttırmaya, gelecek kuşakların kültürel mirasımıza sahip çıkmasını sağlamaya çalıştıklarını belirten Sabancı, dünyanın Anadolu topraklarının sahip olduğu kültürel zenginliği tanımasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Festivalin her geçen yıl Adana ile daha da bütünleştiğini dile getiren Sabancı şöyle konuştu “Bugün Adanamız, uluslararası bir kültür sanat merkezi olma yolunda sağlam adımlarla ilerliyor. Devlet Tiyatroları – Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali ile dünyaya, Adana’nın bereketli topraklarından bir pencere açılmasından gurur duyuyoruz.”

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ise sanatın ve sanat yoluyla insani değerlerin yüceltildiği Adana Tiyatro Festivali’nin 13’üncüsünü düzenlemenin gururunu yaşadıklarını vurguladı. Bilgin, “27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde başlattığımız bu festival ile Devlet Tiyatroları’nın festivaller zincirinin ilk halkasını gerçekleştiriyoruz. Çeşitli ülkelerden gelen ve kendi kültürlerini en seçkin örnekleriyle sergileyen toplulukları sanatseverlerle buluşturmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Hayat hızla akıp giderken, bu tür festivaller yaşama anlam katıyor. Sanata gönül veren ve sahip çıkan Adanalı sanatseverlere teşekkür ediyoruz.” dedi.

SAKIP SABANCI YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ GÜLRİZ SURURİ’YE

Festival kapsamında, tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün bu yılki sahibi, Türk tiyatro tarihine adını altın harflerle yazdıran Gülriz Sururi oldu. Sururi’ye ödülünü Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin’in elinden aldı. Sururi, kendilerine verilen ödülden dolayı teşekkür ederek, “Bir ödülün değeri o ödülü veren kişiyle değer kazanır. Ben değerli üç kişinin elinden alıyorum çok mutluyum. Türk tiyatrosu yıllardır zor koşullar içinde yaşamını sürdürmeye çalışır. Bir yandan desteklenir öte yandan kösteklenir. Özellikle son 50 yılda pasta muamelesi yapılmıştır tiyatromuza. Sen karnını doyur da pasta yemesen de olur mantığıyla.“ ifadesini kullandı.

STUDİO FESTİ’DEN “SUYUN SENFONİSİ” GÖSTERİSİ

Ödül töreninin ardından, çalışmalarını “festival sanatı” olarak adlandıran İtalyan gösteri grubu Studio Festi’nin “Suyun Senfonisi” isimli gösterisi izlendi. Nefes kesen görsel kutlamalar, olağanüstü performanslar ve baş döndürücü dramatik şovlar sergileyerek izleyenleri büyüleyen Studio Festi, Taş Köprü ve Seyhan Nehri üzerinde, kentin dokusuna son derece yakışır bir gösteriyle izleyenlere heyecanlı ve keyifli dakikalar yaşattı.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde kapılarını açan, 13’üncü Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 28 Nisan’a kadar yerli ve yabancı tiyatro topluluklarının etkileyici performanslarına sahne olacak. Festival kapsamında, 10 yerli ve 7 yabancı olmak üzere toplam 17 grup, 461 sanatçı, açık hava gösterilerinin yanı sıra Adana’da Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi ve İstanbul’da Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak.

Festival kapsamında, 5 tiyatro oyununun Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde sergilenmesiyle, İstanbullu sanatseverler de festival coşkusuna ortak olacak.

Etiketler :