Saç boyası deyip geçmeyin

Saç boyası deyip geçmeyin

''Aman canım ne olacak saç boyası değilmi'' deyip geçmeyin yeni yapılan araştırmada saç boyasının ciddi alerjik hastalıklara neden olduğu ortaya çıkarıldı.

 

Atila Altuntaş/Stockholm

 

İnsanlar aynaya baktığı zaman kendisini genç, dinamik ve çekici görmek istiyor. Bunun en tabi yolu saçların rengini değiştirip canlı bir hale getirmektir. Bu nu yapmanın en kestirme yolu da saçları boyamak. İşin hoş tarafı bu, birde hoş olmayan tarafı var…

 

İsveç’te yapılan yeni bir araştırmaya göre, saç boyama ürünlerinin ciddi alerjilere neden olabileceği iddia edildi.

Karolinska Enstitüsü patentli araştırmada, 122 saç boyası ürünü incelendi ve kimyasal maddeler içeren bu boyaların hangi alerjilere yol açabileceği saptandı.

Saç dökülmesi, şişme, kızarıklık, kabarma, yoğun kaşıntı gibi alerjik şikâyetlerle hastaneye başvuran kişiler üzerinde yapılan araştırmada saç boyasının bu tür alerjik şikâyetlere neden olduğu ortaya çıkarıldı. Araştırmada, boya kullananların 4/3 kadınlar, saçlarını boyayanların yüzde 7’sinin de erkekler oluğu belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde AB Sağlık komisyonu; saç boyası ürünlerinin alerji yapabilecek maddeler taşıdığı ve bu boyaları üreten firmaların ürününün paketine uyarıcı üçgen etiketi koyma zorunluluğu getirdi.

Komisyon ayrıca bu ürünlerin içeriğinin geniş çaplı araştırıldığını, insan sağlığına daha başka zararları tespit edilirse, bu ürünleri yasaklama kararı alabileceklerini de bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :